Naslovna Ekonomija PSSS: Subvencije i za kontrolu plodnosti zemljišta

PSSS: Subvencije i za kontrolu plodnosti zemljišta

196
0

Na teritoriji koju pokriva negotinska Poljoprivredna savetodavna i stručna služba (PSSS) godišnje se uradi i do 2.000 analiza plodnosti zemljišta. Kontrolu plodnosti zemljišta subvencioniše i Ministarstvo poljoprivrede.

Kontrola plodnosti obradivog poljoprivrednog zemljišta jedna je od osnovnih faktora koji pored klimatskih uslova i primenjivanja potrebnih agrotehničkih mera u velikoj meri utiču na prinose.

Pošto zemljište predstavlja osnovu same poljoprivredne proizvodnje, njegovo očuvanje i povećanje njegove plodnosti kroz pravilnu upotrebu mineralnih i organskih hraniva dužnost je svakog poljoprivrednog proizvođača.

„Plodnost zemljišta je vrlo kompleksna, pošto zavisi od njegovih različitih fizičkih, hemijskih, bioloških osobina i vodno-vazdušnog režima.  Svake godine se sa proizvodnih parcela iznese određena količina hranljivih materija, a njihova količina zavisi od biljne vrste koju gajimo, i visine prinosa. Samim tim te iznete elemente iz zemljišta je  neophodno vratiti đubrenjem u odgovarajućim količinama. Samo na ovaj način ćemo održati hranljive elemente na određenom nivou i sačuvati plodnost i kvalitet zemljišta“, kaže savetodavac Ivana Stanković iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin.

U cilju zaštite i očuvanja plodnosti zemljišta obaveza je proizvođača  da na svake četiri godine ispita svoje parcele. Nakon završene laboratorijske analizei poljoprivrednik će imati uvid u količinu osnovnih parametra plodnosti zemljišta. Analiza će mu omogućiti i da odredi pravilnu upotrebu đubriva.

„Parcele koje imaju nizak sadržaj hranljivih materija u zemljištu sprečavaju biljke da ispolje svoj genetski potencijal, dok povećan sadržaj pojedinih elemenata može štetno uticati na rast i razvoj gajenih biljaka. Bez kontrole plodnosti zemljišta jednostavno je nemoguće odrediti količinu i formulaciju mineralnih i organskih hraniva koje je neophodno primeniti“, kaže naša sagovornica.

Ovu meru subvencioniše i Ministarstvo poljoprivrede a svako poljoprivredno gazdinstvo ima pravo na četiri besplatna uzoraka zemljišta. Godišnje se u negotinskoj Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi obavi i po 1.500 do 2.000 analiza.

„Potrebno je da se poljoprivredni proizvođač, zainteresovan za ovu meru, prijavi našoj službi, nakon čega uzorkivač izlazi na teren i uzima željene uzorke zemljišta, kao i koordinate uzorkovanih pracela. Nakon završene analize proizvođač dobija izveštaj o laboratorijskom ispitivanju na osnovu koga će izvršiti đubrenje svojih parcela“, dodaje Ivana Stanković.