Naslovna Ekonomija PSSS Negotin: Pomoć poljoprivrednicima pri registraciji na e-Upravu

PSSS Negotin: Pomoć poljoprivrednicima pri registraciji na e-Upravu

872
0

Poljoprivredni proizvođači mogu, ukoliko nisu ranije, da u poštama širom Srbije uzmu parametre za svoj eID broj što predstavlja prvi korak za pristup platformi eAgrar. Pomoć pri registraciji na e-Upravu poljoprivrednim gazdinstvima pružaće narednih dana i savetodavci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin.

Da bi poljoprivrednim proizvođačima pomogli da se registruju na eUpravu, stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Negotin dežuraće od 21. do 27. januara.

U prostorijama PSSS Negotin dežurstvo je organizovano 21. i 22. januara od 9 do 13 časova.

Od 23. do 27. januara stručnjaci negotinske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe dežuraće od 9 do 14 časova u prostorijama Gradske uprave u Boru (Zgrada Uprave, 5. sprat, kancelarija broj 52), kao i u opštinama:  Negotin (Zgrada opštine, Mala sala), Kladovo (objekat pored opštinske zgrade) i Majdanpek (zgrada opštine i prostorije Mesne kancelarije u Donjem Milanovcu).

“Podsećamo da je registracija poljoprivrednika na e-Upravu obavezna za poljoprivrednike koji žele podsticaje u poljoprivredi u narednom periodu te ovim putem pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da dođu u navedenim terminima kako bi uradili proces registracije”, navodi Vladica Gavrilović, direktor PSSS Negotin.

Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone trebalo bi da najpre preuzmu preuzmu elektronski identitet (eID) na šalterima pošta ili u Upravi za javni trezor, a oni koji ne poseduju pametne mobilne telefone treba da u Ministarstvu unutrašnjih poslova izvade kvalifikovani elektronski sertifikat (KES), koji u elektronskoj razmeni podataka zamenjuje potpis neke osobe.

“Ovo je posao od izuzetnog državnog značaja. Poljoprivrednici sada svoj eID mogu dobiti i kod nas kao i u pošti, Trezoru ili MUP-u. Mi ćemo im tokom ovih dežurstava dodatno instalirati i aplikaciju i elektronski potpis u Claudu, za razliku od ostalih institucija. Naše usluge su besplatne”, dodaje Gavrilović.

Novi informacioni sistem e-Agrar uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa ili promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava  kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi. Prema najavama iz Ministarstva poljoprivrede, cilj je da registrovana gazdinstva pređu na digitalno vođenje posla, i da se tako formira jedinstvena baza podataka koja će moći da se koristi.

“Napominjem da su osnovni preduslovi za registraciju na e-Upravu posedovanje lične karte ili pasoša, posedovanje mejl adrese, pametni telefon, Android ili iPhone ili kvalifikacioni elektronski sertifikat. Nosilac gazdinstva mora lično da dođe, a ukoliko ne poseduje pametni telefon može da dođe sa članom gazdinstva koji ima takav telefon”, dodaje Vladica Gavrilović.