Naslovna Društvo PSD „Ljuba Nešić“ poziva ljubitelje prirode na uspon na Vetren

PSD „Ljuba Nešić“ poziva ljubitelje prirode na uspon na Vetren

585
0

Planinarsko društvo ”Ljuba Nešić” iz Zaječara, kao najstarije planinarsko udruženje u regionu i šire, više od sedam decenija organizuje planinarske akcije za sve ljubitelje prirode, rekreacije i lepog druženja. Ovoga puta poziva vas na uspon na vrh Stare planine – Vetren.

Detalj sa jednog od uspona na Vetren; Foto: PSD „Ljuba Nešić“, Zaječar

Planinarsko društvo ”Ljuba Nešić” iz Zaječara organizuje 30. maja devetu Regionalnu akciju – Uspon na vrh Stare planine “Vetren”.

„Okolina Zaječara obiluje raznovrsnim prirodnim lepotama i zanimljivostima, i tako planinarima i ljubiteljima prirode pruža ono što uvek prija – vrhove i vidike sa prelepim pogledom, uživanje pored reka, jezera, šuma, pećina, kanjona, manastira… Vetren, na 703 metra nadmorske visine, nalazi se između sela Selačka i Mali Izvor, nadomak magistralnog puta Zaječar-Knjaževac“, napominju organizatori.

Vrh Stare planine Vetren na 703 m nadmorske visine; Foto: PSD „Ljuba Nešić“, Zaječar

Planinarsko društvo “Ljuba Nešić” je, inače, za ovu akciju dobio povelju za najbolje organizovanu akciju u 2018. i 2019. godini, sa preko 200 učesnika.

„Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi je inverzivna litica koja krasi ovaj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova. Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrambenih utvrđenja, iz rimskog doba i perioda iz Prvog svetskog rata”, ističu u PSD „Ljuba Nešić“.

Detalj sa jednog od uspona na Vetren; Foto: PSD „Ljuba Nešić“, Zaječar

Prijava učešća za akciju je do 27. maja, a otvaranje akcije i polazak na stazu je sa parkinga ispod  Manastira Suvodol.

Staza je laka do srednje teška, polukružna, dužine oko 11 kilometara sa relativnom visinom od oko 330 metara. Detalje možete pogledati na OVOM linku.

Prema planu akcije okupljanje učesnika je predviđeno do 8 sati i 50 minuta, nakon toga sledi obilazak manastira, a polazak na stazu zakazan je za 9 časova i 15 minuta. Povratak do sela Mali Izvor se olekuje oko 14 sati i 30 minuta, a dodela zahvalnica oko 15 časova.