Naslovna Društvo Prvim Letnjim festivalom ozvaničena nova sezona berbe grožđa u rajačkom vinogorju

Prvim Letnjim festivalom ozvaničena nova sezona berbe grožđa u rajačkom vinogorju

827
0

U organizaciji Udruženja “Mladi sa Rajačkih pimnica” u kamenom gradu vina priređen je prvi Letnji festival, kojim je proslavljen skori početak berbe u rajačkim vinogradima.

Dan vina i lepog raspoloženja okupio je na Veliku Gospojinu brojne goste iz cele istočne Srbije, ali i iz Beograda, Topole i drugih krajeva.

U slavu vina vinari i vinogradari iz Rajca izložili su na štandovima svoja najbolja vina, ali i domaće proizvode i rukotvorine i otvorili vrata svojih podruma organizujući brojne zabave širom pivnica.

“Ovaj festival su organizovali mladi iz sela Rajac, koji su delom ostali na selu, a delom se u ove predele i vraćaju, ali sa svojim dedovima i roditeljima još uvek prave vino. Mi smo smislili da Letnjim festivalom za koji već pripremamo program za narednu godinu, poboljšamo vidljivost ovog mesta i da dotaknemo ljude ne samo vinom, već i muzikom i pružimo im ceo događaj i sa njima zajedno proslavimo početak berbe”,  rekla nam je u ime organizatora Smiljana Arnautović.

Na bini u centru pivnica, kraj zapisa, prisutnima su se predstavili zavičajni pesnik Krajišnik i Rajčanin Milan Kotur, zaječarski književnik Ivan Potić, Hor “Lavirint” iz Zaječara pod upravom Željke Aleksić, KUD “Polet” iz Kladova pod upravom Mirjane Milutinović, članice Udruženja građana “Trag” iz Kladova Ivane Radulović Nikolić.

“Mi smo jedno od najstarijih i najbrojnijih udruženja u opštini Kladovo, postojimo 73 godine i za to vreme je kroz naše društvo prošlo na hiljade mladih. Nažalost, danas imamo samo folklornu sekciju i 120 članova razvrstanih u četiri ansambla i Školu folklora poslednjih 20 godina odakle crpimo talente za dečji i prvi ansambl, nastojeći da negujemo i sačuvamo kroz igru i pesmu tradiciju”, kaže Mirjana Milutinović, umetnički rukovodilac KUD “Polet”.

Le Bonens, Negotin

U muzičkom delu programa nastupili su negotinski rok sastavi “Razdor” i “Le bonens”, kao i Marko Luis i njegov bend koji su dobrom svirkom i sjajnom energijom zaokružili pozitivne vibracije Dana vina i lepog raspoloženja koji je podržala i EU kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, ali i Turistička organizacija opštine Negotin i opština Negotin.

Marko Louis

“Mi smo od samoga početka stavili veliki akcenat na podršku upravo ovakvim inicijativama jer smo svesni da projekat koji ima u sebi velika ulaganja u infrastrukturu ne može da ima održivost ukoliko ne postoje mladi ljudi koji će to održavati i razvijati i svoj biznis a na neki način i učiniti taj turistički proizvod prihvatljivim za turiste”, kaže Tomislav Knežević iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), vođa projekta “EU za tebe – za kulturno nasleđe i razvoj turizma u istočnoj Srbiji u okviru kojeg će se realizovati u Rajcu i Rogljevu brojni infrastrukturni projekti izgradnjom vodovodne, kanalizacione i elektromreže, ali i na uređenjem kolsko-pešačkih staza i puteva.

Dan vina i lepog raspoloženja popunio je sve smeštajne kapacitete u Rajcu i okolnim selima u koja su se slili gosti iz brojnih srpskih krajeva.

“Danas smo u Rajcu, sledeće subote na “Krajinskoj berbi” na Rogljevačkim pivnicama i dobro je da su oba sela počela da organizuju ovakve događaje i da žive. Tako dovodimo i turiste i pokrećemo ljude iz sela da otvore svoje pivnice, srede svoje podrume za goste kojima se i na ovaj način pruža prilika da vide berbu, da obilaze pivnice u kojima će domaćini donositi grožđe, preraditi ga i proizvoditi vino čime ujedno poboljšavamo našu turističku ponudu i razvijamo turistički potencijal ovog kraja”, kaže Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin.