Naslovna Ekonomija Prvi Sajam dualnog obrazovanja u Negotinu

Prvi Sajam dualnog obrazovanja u Negotinu

869
0

U Negotinu je danas u centralnom parku održan prvi Sajam dualnog obrazovanja koji je okupio predstavnike škola, učenike kao i preduzeća u kojima đaci stiču praktična znanja.

Prvi sajam dualnog obrazovanja u Negotinu okupio je učesnike u ovom procesu sticanju praktičnog znanja sa željom da se razmene iskustva i unaprede dalji partnerski odnosi. Dualno obrazovanje je sistem formalnog obrazovanja gde učenici teoretska znanja stiču u školi a praktična znanja direktono kod poslodavaca. Na takozvanoj praksi učenici provode dva ili tri dana u zavisnosti od plana i programa škole i godine na kojoj se školuju.

U Srbiji je prošle godine dualnim obrazovanjem bilo obuhvaćeno 186 srednjih škola i 950 poslodavaca, dok će u novoj školskoj godini od septembra u ovaj proces biti uključeno još 500 poslodavaca i 35 škola.

U Negotinu će od naredne školske godine biti sedam obrazovnih profila u dualnom obrazovanju, a mesta će biti za 70 novih učenika.

Među prvima se u proces sticanje praktičnog znanja sa povećanim brojem dana provedenih u neposrednoj proizvodnji uključila Tehnička škola, pa će već ovih dana osam učenika iz učionica započeti svoje radne karijere u kompaniji Eliksir.

“Učenici završnog razreda brane svoje maturske ispite ovih dana i već će neki od njih ući u pogone kompanije “Eliksir”. Dakle, oni će iz učionice ući u fabriku i početi da rade. Dualno obrazovanje jeste povećalo broj naših učenika i za protekle tri godine taj broj je porastao za 40, što znači da je poraslo i interesovanje učenika i roditelja za tim deficitarnim zanimanjima”, kaže za NG Portal Slobodan Dinulović, direktor Tehničke škole.

Lazar Aleksov i Alberto Sako

Nova generacija učenika ove škole sprema se da od septembra praktična znanja stiče kako u kompaniji “Eliksir” tako i u auto servisima sa kojima škola sarađuje dugi niz godina.

“Sledeće godine krećemo na praksu u “Eliksir”. Jako je cenjen posao i plaćen, plate su dobre i to je bio moj motiv da izaberem smer bravar-zavarivač koji je tražen”, kaže Alberto Sako, učenik Tehničke škole.

Ljubav prema motorima i automobilima odvela je Lazara Aleksova u Tehničku školu i on se nakon završenog školovanja sprema da sam krene u posao.

“Ja sam na smeru mehaničar motornih vozila, jako je traženo zanimanje, uvek ima puno posla. Jedna od motivacija da upišem ovaj smer je i zato što mogu da sutra budem vlasnik svog posla“, dodaje Aleksov.

Poljoprivredna škola sa domom učenika “Rajko Bosnić” je pre dve godine ušla u proces dualnog obrazovanja. Prva iskustva nastavnika i učenika su pozitivna, a praktična znanja učenici sa vinogradarskog smera su sticali vinarijama “Matalj” i Manastiru Bukovo.

“Postoje benefiti, a vidljivi su u realizaciji praktične nastave i praktičnog obrazovanja jer su uključena u čitav program od rada u vinogradu, proizvodnji vina, u pogonima. Definitivno su spremni da krenu u samostalan posao uz preduzetničke kompetencije koje smo kod njih razvili ali da im u tome pomogne i država svojim subvencijama”, kaže Tamara Nedić Mijucić, profesor voćarske proizvodnje.

Otac Platon, podrumar Vinarije Manastira Bukovo

Vinarija Manastira Bukovo bila je u protekloj godini mesto gde su učenici drugog razreda Poljoprivredne škole “pekli” zanat na polju ali i samoj vinariji.

“Rad sa decom je lep, odgovoran i težak. Suština je da radimo nešto za buduće generacije. Na praksi su učenici dobri i poslušni ali treba malo više raditi na radnim navikama. Rad u vinogradu iziskuje mnogo učenja a sem tog posla oni rade i na pretakanju ali i flaširanju vina. Nadam se da će većina da nastavi da se bavi vinogradarstvom da radi u nekoj ili svojoj vinariji”, kaže otac Platon, podrumar Vinarije Manastira Bukovo.

Ivan Stojković, Regionalna privredna komora Zaječar

Predstavnici Regionalne privredne komore iz Zaječara govorili su na prvom Sajmu dulanog obrazovanja o odjecima uvođenja ove nastave u sistem školstva, kao i benefitima koje daje u odnosu na tradicionalnu nastavu.

“Učenici idu odmah u realni sistem, tamo gde će raditi, prilagođavaju se sistemu proizvodnje. Analize kažu da je mnogo lakše zapošljavanje nakon završenog dualnog obrazovanja a posladavcu je bitno da on uči učenika kako da radi, prilagođava ga svom sistemu rada. Učenici se navikavaju na poslovni ambijent, i plaćeni su za taj rad, a to je 70 posto od minimalnog ličnog dohodka po svakom radnom satu provedenom kod poslodavca. Od ove godine država posebnim merama stimuliše vraćanje obrazovanja učenika za deficitarna zanimanja subvencijom od 5.000 dinara po učeniku mesečno, kao dodatak na platu koju isplaćuje poslodavac, dok poslodavac dobija subvenciju od 50 posto vrednosti toga što daje deci”, kaže za NG Portal Ivan Stojković, koordinator za usluge Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Zaječar.