Naslovna Društvo Prvi maj praznik rada – od borbe za prava do roštiljanja

Prvi maj praznik rada – od borbe za prava do roštiljanja

188
0

Prošlo je 135 godina od radničkih demonstracija u Čikagu. Više od 50 hiljada radnika borilo se za bolje uslove rada. Protest je upamćen po paroli „Tri osmice“.

Te 1886. godine  u Čikagu je na  ulice izašlo 50 hiljada radnika zahtevajući bolje uslove rada. U krvavom sukobu sa policijom, demonstranti su se izborili za smanjenje višesatnog rada i iskorišćavanje ne samo odraslih već i dece. U sukobima je stradalo šest radnika a protesti su upamćeni po paroli „Tri osmice“, po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.

Međunarodni praznik rada Prvi maj jedan je od najrasprostranjenijih praznika koji se i danas slavi u 150 zemalja sveta. Obeležava se od 1889. godine i u protekle 132 godine jedan od  simbola praznika je  crveni karanfil, izraz bunta radnika.

U Srbiji je Prvi maj, mirnim povorkama, kao znak borbe radnika za svoja prava, počeo je da se proslavlja od 1894. godine.

Od izvorne ideje do današnjih dana ostala je kao osnov borba radnika za ljudska prava i dostojanstvo. Kroz istoriju ta borba je imala velikog odjeka, stišavala se, gubili su se i ljudski životi.

Istorijski deo ovog praznika nalazi se još samo u lekcijama iz istorije i na njih podsećaju novinski članci ali je važno  naučiti je, jer borba za radnička i ljudska prava do danas ne jenjava.

U mnogim zemljama, i posle 135 godina, mirnim protestima biće obeležen Prvi maj. U Srbiji Prvi maj, između ostalog, vezujemo za dva neradna dana i planiranje odlaska na izlet  u prirodu, roštiljanje, druženje sa prijateljima. Iako su na snazi još uvek epidemiološke mere zbog korona virusa, izletišta će nakon jednogodišnje pauze oživeti.