Naslovna Društvo Prvi maj praznik rada – dan za druženje i roštiljanje

Prvi maj praznik rada – dan za druženje i roštiljanje

416
0

Danas obeležavamo 1. maj sećajući se radničkih demonstracija održanih  u Čikagu 1886. godine.

Fotografija: Predrag Buca Trokicić

Međunarodni praznik rada 1. maj jedan je od najrasprostranjenijih praznika koji se i danas slavi u 150 zemalja sveta.

Prošle su 133 godine od borbe radnika u 19. veku, koji su se u krvavom sukobu sa policijom, izborili za smanjenje višesatnog rada i iskorišćavanje ne samo odraslih već i dece. Toga dana više od 50 hiljada radnika stupilo je u štrajk, zahtevajući bolje uslove rada. U sukobima  je stradalo šest radnika. Protesti su upamćeni po paroli „Tri osmice“, po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja.

Prvi maj, kao Međunarodni praznik rada obeležava se od 1889. godine. U proteklih 130 godina jedan od  simbola praznika je  crveni karanfil, u spomen na radnički bunt.

U Srbiji je 1. maj mirnim povorkama, kao znak borbe radnika za svoja prava, počeo je da se proslavlja od 1894. godine.

Od izvorne ideje do današnjih dana ostala je, kao osnov, borba radnika za ljudska prava i dostojanstvo. Kroz istoriju ta borba je imala velikog odjeka, stišavala se, gubili su se i ljudski životi.

Istorijski deo ovog praznika nalazi se još samo u lekcijama iz istorije i važno je naučiti ih, jer borba za radnička i ljudska prava do danas ne jenjava.

U mnogim zemljama i posle 130 godina, mirnim protestima biće obeležen današnji dan.

U Srbiji 1. maj vezujemo za dva neradna dana i planiranje odlaska na izlet u prirodu, roštiljanje, druženje sa prijateljima.