Naslovna Društvo Prvi maj – Međunarodni praznik rada

Prvi maj – Međunarodni praznik rada

159
0

Prvi maj kao Međunarodni praznik rada slavi se u spomen na štrajk u Čikagu 1886. godine, kada su radnici uspeli da izbore osmočasovno radno vreme.

Foto: Predrag Trokicić

Na današnji dan 1886. godine, radnici u Čikagu su započeli opšti štrajk, a dva dana kasnije došlo je do sukoba između štrajkbrehera i sindikalnih radnika, uz intervenciju policije koja je rezultirala smrću četiri radnika.

Nekoliko dana kasnije, 4. maja, na trgu Hejmarket održane su masovne radničke demonstracije. Incident je eskalirao kada je bačena bomba, koja je ubila sedam policajaca i ranila 67. Osam anarhista je optuženo za napad, iako njihova krivica nije bila utvrđena.

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da se 1. maj proglasi Praznikom rada u znak sećanja na događaje u Čikagu. Od tada se širom sveta tog dana održavaju manifestacije, demonstracije i štrajkovi u borbi za prava radnika i kao izraz klasne borbe.

U Srbiji, obeležavanje Praznika rada je imalo turbulentnu istoriju, od prvobitne zabrane do kasnijeg priznavanja i proslave, predstavljajući borbu ne samo za radnička, već i za politička prava i slobode. Zabeleženo je da su se radnici 1893. okupili u „Radničkoj kasini“ u Makedonskoj ulici u Beogradu, noseći crvene trake na kojima je pisalo „Proleteri svih zemalja ujedinite se!“

Od borbe za bolje uslove rada do danas 1. maj je postao i sinonim za uranke, logorsku vatru, izlete, koji nisu izostali ni danas širom zemlje.