Naslovna Društvo Prvi ekološki koraci u negotinskom vrtiću

Prvi ekološki koraci u negotinskom vrtiću

355
0

Đački parlament Negotinske gimnazije realizuje seriju predavanja za predškolce i osnovce na temu zaštite životne okoline. Danas su obišli  Predškolsku ustanovu „Pčelica“.

Đački parlament Negotinske gimnazije u okviru koga radi ekološka sekcija pokrenuo je projekat očuvanja životne okoline u saradnji sa Petom beogradskom gimnazijom.

Dečiju nedelju obeležili su uređenjem parka u Park šumi “Cvećara” zajedno sa đacima Tehničke škole, a ovih dana razgovaraju sa učenicima osnovnih škola i predškolcima o važnosti očuvanja životne okoline jer je prvi korak u čuvanju prirode da smeće bude u kanti, kako su nam danas rekli mališani vrtića „Pčelica“.

„Mi smo želeli da ovu ideju pretočimo u praksu ali i da se o njoj priča kroz radionice i da najmlađe uvedemo u svet ekologije, da se od malih nogu upoznaju sa čistom životnom okolinom jer je to jedna od najbitnijih stvari za nas ljude. Današnja radionica protekla je u zanimljivom druženju primerenom uzrastu predškolaca, uz pesmice i igrice, a svoju kreativnost mališani su pokazali i izrađujujući malog ježa iz pesmice od prirodnih materijala koje nam jesen donosi“, kaže Janko Mihajlović,  učenik Negotinske gimanzije, koji se, kako nam je rekao, sa ekologijom i problemima životne sredine susreo jako rano ali površno i sa nedovoljno informacija.

Ovom temom se, veli, ozbiljno bavi tek od ove školske godine i njegov cilj je, kao i njegovih drugova da podižu svest kod dece o značaju čuvanja naše planete.

„Bili smo iznenađeni koliko oni zaista poznaju ovu temu. Mislili smo da neće znati odgovore na naša pitanja ali oni su zapravo jako obavešteni i zadovoljni smo kako je izgledao današnji dan. Mislimo da je ovo pravi trenutak da se podigne njihova ekološka svest, kada upijaju znanja o svemu. Celu ideju pokrenuo je Janko Mihajlović i ja sam odlučila da mu pomognem i nas dvoje koordiniramo celom ovom akcijom. Ceo projekat i nas podržava profesorka Ivana Vujić koja vodi Đački parlament u Negotinskoj gimnaziji i koja je i oformila ekološki tim. Pred nama su nove radionice i nove ideje koje ćemo realizovati u narednom periodu“, kaže Bojana Danković, član ekološkog tima.

Budući prvaci su danas davali zanimljive odgovore i predloge na temu čuvanaj životne okoline, ali pokazali i zavidno znanje kako bacati i reciklirati smeće. Ozbiljan zadatak je pred odraslima i odgovornima da stečeno znanje može da se primeni u praksi i lekcija o reciklaži,  kao prvi korak u zaštiti životne okoline, zaživi u praksi.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.