Naslovna Društvo Prvi dan avgusta grupa Krajinaca provela na Rajačkim pivnicama

Prvi dan avgusta grupa Krajinaca provela na Rajačkim pivnicama

490
0

I ove nedelje Turistička organizacija opštine Negotin (TOON) organizovala je izlet do jedne od najatraktivnijih lokacija u Negotinskoj krajini, Rajačkih pivnica sa željom da žitelje ovog kraja bolje upozna sa turističkim potencijalima, u nadi da će u budućnosti i sami učestovati u što boljoj promociji sredine u kojoj žive.

Foto: Predrag Buca Trokicić

Jedni će reći pivnice, drugi pimnice, zajedničko im je to što misle na isto – kamene podrume ili mesto stanovanja vina.

Pouzdanih podataka o tome kada su građene nema. Na nekim je uklesana godina gradnje a za druge se pretpostavlja da su sagrađene u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20.veka.

Napravljene su od tesanog kamena i brvana i pokrivene ćeramidom. Kao deo celine “Negotinske pivnice”  kandidat su za upis na listu svetske baštine UNESCO.

U okviru ovogodišnje manifestacije „Negotinsko leto“ juče je za zainteresovane posetioce organizovan obilazak Rajačkih pivnica u pratnji licenciranog turističkog vodiča. Upriličena je i poseta Vinariji „Raj“ u Rajcu.

U Vinariji „Raj“; Foto: Danijela Jaćimović

Posetioci su bili u prilici da čuju priču o tome da je jedna od osnovnih motivacija pri osnivanju ove male vinarije bila potreba da se kreiraju proizvodi u saglasju sa prirodom, ali i lična želja njenih vlasnika da vreme provode okruženi pejzažima istočne Srbije.

Kroz specifičan pristup proizvodnji, pakovanju i komunikacijama, Vinarija “Raj” ističe značaj poslovanja sa prirodnim okruženjem i želju da motiviše druge da učine isto.

Nakon obilaska vinarije, grupa je posetila seoska turistička domaćinstva i poljoprivredna gazdinstva, ali i staro rajačko groblje koje se, sa oko 200 odlično očuvanih nadgrobnih spomenika iz 19. veka, nalazi na listi zaštićenih spomenika kulture Republike Srbije.

U saradnji sa Muzejem Krajine, TOON naredne nedelje, 8. avgusta organizuje besplatan autobuski prevoz i posetu Arheološkom nalazištu “Vrelo” u Šarkamenu. Izlet do Vratnjanskih kapija planiran je za 15. a do prerasti Zamne za 22. avgust.