Naslovna Društvo Prva prevrnuta cisterna na negotinskoj pruzi uklonjena

Prva prevrnuta cisterna na negotinskoj pruzi uklonjena

462
0

Na železničkoj pruzi Negotin – Prahovo, u neposrednoj blizini rampe na Radujevačkom putu, ekipe dizaličara i radnika kompanije “Eliksir” Prahovo i zemunske “Eko tehne” uklonile su prvu, a uskoro će i drugu cisternu, koje su se juče popodne prevrnule na izlasku iz negotinske Železničke stanice.

Akcija podizanja i postavljanja ovih cisterni u vertikalu, nakratno je prekinuta kada je tokom podizanja jedne od cisterni pukla gurtna. To je sanirano, pa je jedna od cisterni podignuta.

Ekipe koje su na ovom potesu očekuju da do kraja dana podignu i drugu. Problem je, međutim, što na tom delu železnice, nema dovoljnog osvetljenja da bi se akcija završila za videla.

Cisterne su, inače, iskliznule iz koloseka, juče popodne iz za sada neutvrđenih razloga. U kompoziciji koja je iz Rudarsko topioničarskog basena Bor krenula put prahovskog “Eliksira” bilo je sedam cisterni sa po, u proseku, 50  tona 98.procentne sumporne kiseline, ali i prazni vagoni, koji su pošli po tovar bakarnog koncentrata.

Od udarca su na cisternama, koje su se prevrnule na levi bok, popustili sigurnosni ventili, pa je iscurela određena količina ove sirovine za proizvodnju fosforne kiseline.

“Odmah po pozivu smo odreagovali jako brzo i pružili svu logističku podršku kako bi se taj akcident sanirao što je pre moguće. Obezbedili smo potrebnu količinu kreča i peska za neutralizaciju sumporne kiseline, kao i svo osoblje i mehanizaciju zbog pripreme terena i svega ostalog. Naša ekipa tehničara, uz pomoć vatrogasaca iz Negotina i Bora je zaustavila dalje curenje sumporne kiseline tako da nisu velike količine koje su istekle iz cisterni i nisu opasne po životnu okolinu, što je jako bitno“, kaže za NG portal Slobodan Popović, direktor logistike u „Eliksiru“ Prahovo.

Prilikom „pada“ ovih cisterni, koje su bile i zadnje dve u nizu, „isprepletali“ su se i železnički vagoni, pa se do jutros čekala ekipa iz Niša, da sve ovo sanira, vagone skloni i pripremi teren za prilaz dizalica.

„Najbitnije je da niko nije povređen. To je neprocenljivo. Šteta se nadoknadi , ali je najbitnije da se sa stanovišta bezbednosti sve prošlo kako treba, a sve ostalo će se regulisati“, navodi Popović.

Iako nadležni navode da nema opasnosti po životnu okolinu, u Centru za obaveštavanje opštine Negotin, ističu da vlasnici bunara iz tog dela grada, ipak, preventivno, ne koriste tu vodu za piće.