Naslovna Kultura Događaji Prva pozorišna premijera u Srbiji u novoj sezoni, predstava “Bliži nebu“ u...

Prva pozorišna premijera u Srbiji u novoj sezoni, predstava “Bliži nebu“ u zaječarskom teatru

209
0

U Narodnom Pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru  u ponedeljak je premijerno izvedena predstava “Bliži nebu”.

Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

Nagrađivani komad “Bliži nebu” Željka Hubača do sada je izvođen u Srbiji, Bugarskoj i Ruskoj Federaciji, a ovoga puta ga je na scenu postavio autor, kome je četvrta režija u srpskim profesionalnim teatrima i koji potpisuje i dizajn scene i izbor muzike.

“Priprema ove predstave trajala je šest meseci  jer  je bila  prekidana tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa. Predstava je na probama  vraćana više puta i taman kada je bila spremna za izvođenje nailazio bi novi talas korone, tako da nije mogla biti izvedena. Da smo je odložili za 1. oktobar ja mislim da ne bi bila izvedena i da bismo iznova morali da radimo predstavu. S druge strane to je medijski jako odjeknulo jer je to prva pozorišna premijera u Srbiji”, ističe Željko Hubač.

Naslovne uloge u predstavi tumače Zoran Karajić kao gost i Vujadin Milošević, a uloge tumače i Miloš Tanasković, Gabrijel Bećarević, Branislav Mijatović, Viktorija Arsić, Ana Bretšnajder i Predrag Grbić.

Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

Iako je ovo predstava za stotinak gledalaca na sceni zbog aktuelne epidemiološke situacije i mere distance, broj je bio ograničen na 32.

“Meni se posebno sviđa što sam osetio tu publiku i činilo mi se da je zajedno sa nama  disala, da je prolazila kroz sve ove peripetije kroz koje smo mi prošli. Zbog toga nismo igrali na jaku emociju, igrali smo na iskrenu emociju koja je doprla do publike i čini mi se da je odlično prihvatila“, kaže Zoran Karajić.

Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

Radnja drame “Bliži nebu” se odigrava u Neuropsihijatrijskoj klinici u Toponici, kraj Niša. U osnovi sukoba se nalazi sudar dva sveta, novopridošlice, univerzitetskog profesora iz Beograda, doktora Čortarovića i grupe lokalnih pacijenata.

Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesednika, pacijenata, podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni „život“ može vratiti ne spoznajom, već osvetom irazaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarakterisanog, ledenog provincijskog Mefista, a komad postaje nadasve aktuelan.

“Ovo je moj prvi komad i preživeo je vreme. Veoma sam zadovoljan i moram da se zahvalim svim glumcima zaječarskog pozorišta, kao i Zoranu Karajiću koji je u ovo  nevreme doputovao iz Šapca”, dodaje Hubač.