Naslovna Društvo Protivgradna zaštita: Posao sada, naknade tek u septembru

Protivgradna zaštita: Posao sada, naknade tek u septembru

719
0

Na teritoriji opštine Negotin, ali i širom Srbije, poslednjih godina sve je manje zainteresovanih da useve i poljoprivredno zemljište, ali i imovinu građana čuvaju od grada. Razlog je, naravno, činjenica da za strelce skoro i da nema para.

Da sistem protivgradne zaštite, onakav kakav je godinama unazad, ne funkcioniše kako treba, vidimo tek kada grad načini štetu na poljoprivrednim usevima.

Ono što je bolna tačka svih strelaca je nadoknada od svega 4.000 dinara mesečno koju im isplaćuje Republički hidrometeorološki zavod Srbije. Strelci su dužni da za ovu sumu dežuraju 24 sata dnevno u periodu od 15. aprila do 15. oktobra.

Da ironija bude još veća, na te novce ne mogu da računaju do septembra.

“Na prozivci su nas iz Radarskog centra Crni vrh obavestili da će nam  plata za ovu sezonu biti isplaćena u septembru odlukom direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Zvao sam nadležne i objasnili su mi da postoje poteškoće oko finansija, da ni rakete još nisu plaćene i to u iznosu od cirka 14 miliona dinara”, kaže Dragan Kapacinović, strelac protivgradne zaštite iz Srbova.

Zbog malih primanja mnoge stanice u Srbiji više ne funkcionišu, a automatski sistem protivgradne zaštite, koji se godinama najavljuje, još uvek nije zaživeo na način na koji bi to zadovoljilo sve zainteresovane strane.

Smanjen broj strelaca nije zaobišao ni opštinu Negotin koja je nekad imala stanicu maltene u svakom selu, a sada ih nema ni tridesetak.

Strelci ističu da su loše plaćeni, ali da u drugim sredinama njihovim kolegama deo plate donira lokalna samouprava. I opština Negotin je svojevremeno plaćala gorivo za strelce, ali to zbog izveštaja revizora, više ne čini.

“Odluka o tome da nam se plate isplate u septembru je sramna i ponižavajuća.  Ciklus traje još tri meseca. Ispoštovaćemo ugovor o radu, a sledeće godine ko voli nek izvoli” kaže Kapacinović.