Naslovna Društvo Protiv gripa vakcinisano do sada više od hiljadu Negotinaca

Protiv gripa vakcinisano do sada više od hiljadu Negotinaca

143
0

U Domu zdravlja u Negotinu u toku je imunizacija stanovništva protiv sezonskog gripa.

Ilustracija; pixabay.com

Vakcinacija je počela 15. oktobra, a do sada je utrošeno 1.019 od ukupno 1.350 doza vakcina.

Kako navode u Zdravstvenom centru odziv stanovništva je dobar i ukoliko se nastavi sa ovim brojem dnevne potrošnje vakcine, biće potrbno da se obezbede nove količine kako bi bili vakcinisani svi oni kojima je ovakav vid zaštite zdravlja neophodan. Vakcinacija se obavlja radnim danima od 7 do 15 časova.

Preporuka je da se vakcinišu građani stariji od 65 godina, osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i sa metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećaj rada bubrega, kao i osobe sa oslabljenim imunitetom.

Pacijenti sa hroničnim oboljenjima treba da ponesu neki od medicinskih dokumenata iz kojih se vidi od čega boluju i na kojoj su terapiji. Uput za vakcinu nije potreban.

Za pacijente koji nisu sigurni da li bi trebalo da se vakcinišu potrebno je da donesu lekarski izveštaj svog izabranog lekara, ukoliko je on procenio da je vakcina potrebna. Ukoliko je pacijent prehlađen ili ima povišenu temperaturu potrebno je da se vakcinacija odloži do oporavka.