Naslovna Ekonomija Protesti zbog poskupljenja goriva

Protesti zbog poskupljenja goriva

717
0

Zbog povećanja cena naftnih derivata na benzinskim stanicama u Srbiji u mnogim gradovima u Srbiji za 8.jun najavljena je jednočasovna obustava saobraćaja.

Cene goriva, u zavisnosti od vrste, od početka godine porasle su za 4,3 do 5,7 procenata. Gorivo je poskupelo za 8,79 dinar za litar, a dizel za čak 11,30 dinara, pa litar evrodizela košta 161,71 dinar, benzina od 95 oktana 152,02, evrodizela 161,71, ektodizela 166,90 dinara.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije ističu da se “manje ili više iste promene cena goriva dešavaju i u zemljama u okruženju, tako da su i dalje cene benzina u Srbiji na nivou regionalnog proseka, dok su cene dizela i TNG-a u samom vrhu, u prvom redu zbog izuzetno velikih državnih opterećenja”.

Baš zbog poreza i akciza koje su cenu goriva drastično uvećali u mnogim gradovima Srbije najavljeni su protesti za 8.jun u 17 časova.

Organizatori su, pre svih, sami vozači, koji su inspirisani iskustvom sa nemačkih najprometnijih ulica kada su vozači u znak protesta zaustavili svoje automobile na sat vremena, oborivši tako cenu goriva, rešili da učine isto.

U porukama koje kruže društvenim mrežama stoji da se od 8.juna u 17 sati “najbolje u glavnim ulicama” pravi zastoj od sat vremena i tako svakodnevno sve dok se cene goriva ne smanje.

Detalji ovih protesta se danima dogovaraju u Fejsbuk grupama posvećenim vozačima, i iako na listi gradova u kojoj će se protestvovati trenutno nema Negotina, najavljeno je da će svoje automobile, od gradova u našem bližem okruženju, zaustaviti od 17 časova građani Kladova, Bora, Zaječara.

Vozači, inače, traže da se usvoji nova cena goriva koja na pumpama ne sme da pređe 110 dinara za litar dizela, odnosno 120 za litar bezolovnog benzina, da se cena ubuduće obračunava tako što se na osnovnu cenu benzina uračunava porez, pa da se na oporezovanu cenu benzina doda akciza, koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina, kao i da cena plina ne bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.