Naslovna Društvo Prosvetni radnici osnovne škole „Vuk Karadžić“ papirni dnevnik poslali u istoriju

Prosvetni radnici osnovne škole „Vuk Karadžić“ papirni dnevnik poslali u istoriju

1053
0

Osnovna škola „Vuk Karadžić“, jedna je od 200 škola u Srbiji u kojoj funkcioniše elektronski dnevnik. Preostalih 1600 škola u Srbiji, tokom školske godine, biće u obavezi da uvedu elektronsko vođenje pedagoške dokumentacije, ocenjivanje i praćenje učenika.

Iako su na adresu najstarije obrazovne ustanove u gradu, Osnovne škole „Vuk Karadžić“, stigli takozvani plavi dnevnici, nastavnici su odlučili da evidenciju o učenicima i nastavi vode samo u elektronskoj formi.

„Kolege su prihvatile es-dnevnik i dobro je bilo što su plavi dnevnici kasnili jer smo prosto bili upućeni na to da koristimo elektronsku verziju za koju smo se pripremali kroz interne obuke tokom prošle školske godine. Kolega Igor Stojković i ja smo koordinatori i svi eventualni problemi se rešavaju brzo. Zaista su es–dnevnici doneli rasterećenje nastavnicima i veću posvećenost nastavi“, kaže za NG portal Žika Savuljesković, nastavnik informatike.

U mnogim školama u Srbiji postoji otpor samih nastavnika u promeni papirne verzije dnevnika u elektronsku, ali i poteškoća kada su tehničke mogućnosti uvođenja elektronskog dnevnika u pitanju.

„Mi na sreću tih problema nemamo. Otpor jeste bio na početku, ali su kolege sada uvidele da je ovakav način vođenja dnevnika brži, lakši i jednostavniji. Naša škola je dobro opremljena tehnički. Svaka učionica ima internet i kompjuter već sedam godina. U našoj školi je postojala verzija e-dnevnika, ali su se unosile samo ocene i izostanci učenika. Sada je to pravi dnevnik koji obezbeđuje i objektivnost jer nastavnik vidi samo svoje, a ne i ocene svojih kolega“.

Es-dnevnik je trenutno dostupan samo prosvetnim radnicima, ali će tokom prvog polugodišta biti i roditeljima.

„Modul za roditelje još uvek nije dostupan, ali se nadam da će već tokom novembra ministarstvo učiniti sve da roditelji mogu u svakom trenutku da kontrolišu dolazak svoje dece na čas, praćenje njihovog napredovanja, izradu domaćeg zadatka, ocene. Roditelji će dobiti svoje lozinke pomoću kojih će pristupiti elektronskom dnevniku i videti napredovanje svog deteta“.

Kada servis u potpunosti bude u funkciji, roditelji će jednom dnevno dobijati izveštaj mejlom ili SMS porukom o ocenama, izostancima, pohvalama svog deteta.

Sem elektronskog dnevnika, nastavnici će u školama moći da koriste još četiri elektronska servisa među kojima su i digitalni obrazovni sadržaji, čija je primena počela od ove školske godine u prvom i petom razredu.