Naslovna Društvo Proslavljen Sveti Vasilije Ostroški u Miloševu

Proslavljen Sveti Vasilije Ostroški u Miloševu

819
0

Praznik velikog svetitelja Crkve, Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, slava novoizgrađenog hrama, proslavljen je molitveno i svečano je u petak u Miloševu kod Negotina.

Litija povodom obeležavanja Svetog Vasilija Ostroškog čudotvorca; Foto: Slaviša Gušanović

Sveti Vasilije Ostroški  Čudotvorac, slava istoimenog hrama u Miloševu, proslavljen je svetom liturgijom, koju je služio jerej Marko Jokanović, uz sasluženje protonamesnika Marjana Кerčulja, arhijerejskog namesnika negotinskog.

Jerej Marko Jokanović i protonamesnik Marjan Kerčulj; Foto: Slaviša Gušanović

Čestitajući praznik vernicima i meštanima Miloševa, jerej Marko Jokanović je podsetio na “tradicionalne vrednosti, na vaspitanje dece u veri, na veru u Boga, uz pomen stradale dece u skorašnjem nemilom događaju, koji opominje”.

Hram Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Miloševu; Foto: Slaviša Gušanović

U prisustvu velikog broja vernika i gostiju iz Miloševa, kao i predstavnika lokalne samouprave sa Vladimirom Veličkovićem na čelu, slava miloševskog hrama svečarski je proslavljena.

Kolačari Goran Petrović i Branislav Nedeljković; Foto: Slaviša Gušanović

U porti hrama su, nakon litije, osveštani slavski darovi i prelomljen slavski kolač, a kolačar Goran Petrović, čija je porodica donirala krsna znamenja za crkvu, slavu je predao narednom domaćinu, Branislavu Nedeljkoviću iz Miloševa.