Naslovna Društvo Proslava Svetog Trifuna širom opštine Negotin

Proslava Svetog Trifuna širom opštine Negotin

644
0

Sveti Trifun, krsna slava i zaštitnik vinogradara i vinara i ovog 14. februara biće proslavljen širom Negotinske krajine.

Sveti Trifun zaštitnik vinogradara, mehandžija i brojnih esnafa, ali i zaštitnik bračne ljubavi i vernosti biće obeležen 14. februara širom opštine Negotin, ali i u svim vinogradarskim krajevima Srbije.

Centralna manifestacija povodom obeležavanja ovog velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru biće održana, kao i uvek na Rajačkim pivnicama.

Iako će, zbog trenutne epidemijske situacije izostati kulturno-umetnički program, na Rajačkim pivnicama će, počev od 11 časova, protonamesnik Petar Čolić, paroh rajačko-rogljevački, tradicionalno kraj zapisa u centru pivnica rezati slavski kolač, zajedno sa ovogodišnjim domaćinima i organizatorima proslave, kao i predstavnicima lokalne samouprave. Proslava će se potom nastaviti i u rajačkim vinogradima gde će tradicionalno biti orezan prvi čokot.

Ovog zaštitnika vinogradara i vinara proslaviće i sve vinarije u opštini Negotin, ali i meštani Rogljeva, Smedovca, Tamniča, Rečke, Veljkova, Mihajlovca i ostalih vinogradarskih naselja.

Simboličan početak prvih radova u vinogradarstvu biće ozvaničen i u Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić”, kao i u Manastiru Bukovo.