Naslovna Kultura Promovisani romani borske spisateljice Letice Milovanović

Promovisani romani borske spisateljice Letice Milovanović

240
0

Negotinska biblioteka „Dositej Novaković“ ugostila je borsku autorku, Leticu Milovanović, koja je ovdašnjoj čitalačkoj publici predstavila dva svoja romana.

Letica Milovanović, autorka iz Bora predstavila je u Negotinu svoja dva romana „Osuđena na greh“, publikovan prošle godine i „Dama iz Gospođinaca“, koji je svetlost dana ugledao 2022.

„Inspiraciju pronalazim u kraju u kojem sam rođena. Gde god da odem svi me pitaju za vlašku magiju, to je i vaš i naš usud, pa su mi zato i ljudske sudbine zanimljive, kroz istoriju, prošlost. Kažu da vešto preplićem prošlost i sadašnjost, uglavnom srednji vek i dinastije koje su u to vreme živele, a tiču se Homolja, pošto sam rodom iz Žagubice. Postoje te neke indicije da je Olivera Hrebeljanović sahranjena u Manastiru Trško, odakle sam ja, zatim znamo da su Đurađ Branković i Prokleta Jerina su imali svoju kulu iznad Manastira Gornjak, tadašnji grad Ždrelo i to su neke teme koje su sa savremenim junacima protkane kroz ove romane“, kaže Letica Milovanović.

U romanu „Dama iz Gospođinaca“ autorka pripoveda o životu baba Mirke i njene unuke Mare, ali uvodi i lik Olivere Hrebeljanović, Despine, kćerke kneza Lazara. Prepliće se tu i Trška crkva i Gospođinci koji u Homolju više ne postoje. I roman „Osuđena na greh“ posvećen je ženi.

„Moja junakinja se kroz knjigu pita da li nam ime koje dobijemo na rođenju određuje sudbinu. Zato je „Osuđena na greh“. Ne radi se tu o ne znam kakvom grehu, već ona nosi ime koje joj je ostavljeno amanetom od čukundede, a majka je tim imenom nikad nije zvala, već imenom koje je ona mislila da treba da ponese i ona živi neke segmente života tih junakinja čije ime nosi da bi se na kraju, kad je otplatila tu karmu, odnosno iznela sudbinu prethodnih junakinja po kojima je dobila ime, oslobodila i počela da živi svoj život“, dodaje ova borska spisateljica.

Letica Milovanović piše poeziju i prozu i autorka je pet knjiga, među kojima i novele „Droljica“, zbirke poezije „Da reči uzalud ne lete“ i zbirke priča „Da se đakamo u ‘Omolju“,

„Oni koji su čitali moje knjige, kažu da su jako zanimljive, pitke, da se čitaju u dahu i da zapravo prikazuju realnost i nešto što je moglo da se desi i običnom čoveku. Uostalom, nek pročitaju knjige, pa će videti“, poručila je Letica Milovanović.