Naslovna Kultura Promovisani 80. i 82. broj “Buktinje”

Promovisani 80. i 82. broj “Buktinje”

545
0

U okviru Negotinskog leta, u promotivnoj sali Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ promovisani su novi brojevi časopisa „Buktinja“, glasila Krajinskog književnog kluba.

Marko Kostić, Anita Gavrilović i Saša Skalušević; Foto: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Urednik časopisa, Saša Skalušević, predstavio je prisutnima sadržaj i koncept časopisa, fokusirajući se na brojeve 80. i 82.  koji na preko 200 strana donose brojne priloge savremene srpske i regionalne književnosti.

“Na koricama broja 80 se nalaze dve slike, istaknutog, umetnika koji je stvarao i bivao vezan svojim delom za Negotinsku krajinu, slikara Radislava Raše Trkulje (1938-2016), „Jede ribu“ i „Čuvar polja“, dok se unutar časopisa nalaze fotografije grafita naselja Borska kolonija poznatija kao Borska ili Bronx u Negotinu. Ono što bi izdvojili iz sadržaja su prevodi koji se nalaze u poglavlju “Sveti dim”, i tu možemo čitati izbor iz poezije Borisa Gamaleje, klasika sa Reiniona u prevodu sa francuskog Borisa Lazića, izbor iz poezije bugarskog savremenika Petra Čuhova u prevodu vrednog Srđana Sekulića, tu je i izbor iz američke poezije u prevodu Voje Šindolića i odlomak prevoda dada-romana Fransisa Pikabija, naslova “Isus Hrist čudak” u prevodu, neumoljivog Dušana Stojkovića, kao i poglavlje “Crni vrh”, gde se nalazi se vrlo zanimljiv esej profesora Marka S. Vasića o Teofanijama u delima “Silmarilion” i “Gospodar prstenova” Džona Ronalda Ruela Tolkina”, kaže Saša Skalušević.

Foto: Narodna biblioteka „Dositej Novaković“

Anita Gavrilović, čije se slike nalaze na naslovnici 82. broja „Buktinje“, takođe je podelila svoje utiske o časopisu, a prisutnima se obratio i Marko Кostić, profesor srpskog jezika i književnosti, član redakcije časopisa i autor jednog od priloga.

“Broj 82 koji se tematski nadovezuje na broj 80, osim dela naših autora, Anite kao vizuelnog umetnika i Marka kao pripovedača , tu je prećutana književnost, o pesniku Dragoljubu S. Ignjatoviću (1936 – 2006), koju je priredila Gordana Simeunović. Nakon veoma zanimljivih prevoda  na kraju ovog broja nalazi se i strip pod nazivom “Some like it not” poznatih autora Marka Stojanovića i Milan Jovanović „, dodaje Skalušević.