Naslovna Kultura Događaji Promovisane zbirke duhovne poezije negotinskih pesnika Biljane Vojinović i Gorana Paovića

Promovisane zbirke duhovne poezije negotinskih pesnika Biljane Vojinović i Gorana Paovića

537
0

U promotivnoj sali dečjeg odeljenja Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ promovisane su zbirke pesama „Seti me se“, Biljane Vojinović i „Svetlosnik“ Gorana Paovića.

Veče duhovne poezije upotpunila je i Etno grupa “Marinika”; Foto: Narodna biblioteka “Dositej Novaković”

Na književnoj večeri publici u prepunoj sali dečjeg odeljenja negotinske biblioteke, prvoj u Negotinu koja je posvećena pravoslavnoj duhovnoj poetici, promovisan je drugi po redu pesnički rukopis Negotinca Gorana Paovića, „Svetlosnik“, publikovan 15 godina nakon „Sinfonije duše“, koju je 2004. objavio beogradski „Apostrof“.

Veran svojoj pesničkoj poetici Paović i u „Svetlosniku“ niže stihove u okviru četiri ciklusa, pesama ljubavi, nade, vere i Osmoglasnika.

Paović u ovoj zbirci gradi svoju osobenu poetiku, niže svoj stih po uzoru na srednjovekovnu srpsku poetiku, tvoreći autentične pesme, prepune motiva.

 „Napisana je u starom srpskom duhu. Želeo sam da vaskrsnem taj duh poezije u ovo današnje vreme, da čitaoce izazovem na čitanje“ , istakao je Paović.

Prva promocija pravoslavne duhovne poezije u Negotinu; Foto: Narodna biblioteka “Dositej Novaković”

Biljani Vojinović je ovo prvi pesnički rukopis, svedok, kako je istakla, njenog dvadesetogodišnjeg iskustva sa autizmom, koji ju je i poveo putevima pravoslavlja.

Zbirka „Seti me se“  nije nastajala u dahu, stvarana je godinama, a svaka je pesma presek njenog duhovnog stanja.

„Ova je knjiga blagodarnost Bogu. Naučila sam da se oslanjam na njega i to je moj život“, kaže Biljana Vojinović.

O duhovnoj poetici Biljane Vojinović i Gorana Paovića govorio je i jerej Marko Pajčin; Foto: Narodna biblioteka “Dositej Novaković”

O poetici ovo dvoje negotinskih pesnika govorio je i urednik oba izdanja Vlasta Mladenović, ali i jerej Marko Pajčin, paroh negotinski.

„Pesme su im svojevrsni molitveni vapaji. One su za njih jedna vrsta lečilišta kojim su otvarali hartiju i kako reče Meša Selimović, u nju kriknuli da odagnaju bol, patnju i svaku teskobu duše svoje“, rekao je sveštenik Marko Pajčin.

Poetsko veče u slavu Gospoda upotpunila je i Etno grupa “Marinika”, pod upravom Danijele Marković, sa solistima Natalijom Karalić i Milenom Marković.

Foto: Narodna biblioteka “Dositej Novaković”