Naslovna Kultura Događaji Promovisanе knjigе „Negotinske pivnice“ i „Kompozitori – život i delo“

Promovisanе knjigе „Negotinske pivnice“ i „Kompozitori – život i delo“

287
0

U okviru programa 56. “Mokranjčevih dana” u Negotinu su promovisane knjige „Negotinske pivnice“ koju je publikovao Italijanski institut za kulturu i „Kompozitori – život i delo“  Izdavačke kuće „Data Status“.

Knjigu “Negotinske pivnice” koju su priredili dr Zoran Đukanović i profesor Arnaldo Bibo Ćekini, predstavili su danas u promotivnoj sali dečjeg odeljenja Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ dr Đukanović i Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, koji je 2019. i publikovao ovo izdanje.

“Кad upoznate dobre ljude Negotina i sa pivnica prosto ne možete da odete odavde. Meni niko ne veruje, za ovih petnaestak godina koliko se time bavim, da ja nisam Negotinac, da mi niko nije odavde, nego da su me prosto usvojili Negotinci, a osvojili su me dobrotom i lepotom ovog pejzaža i te jedinstvene arhitekture koja se ovde gradi za vino. I to je jedan poseban kulturni fenomen. Malo je takvih stvari i reona koji se mogu analizirati sa aspekta arhitekture, a ja dolazim sa Arhitektonskog fakulteta i moji studenti rado dolaze ovde da rade i da izučavaju ono što je vrlo značajno nasleđe i jedno je od onih koja spada u najznačajnija na planeti, a o tome govori činjenica da su Rajačke, Rogljevačke zapravo na tentativnoj listi Uneska za ono što se zove svetska baština”, kaže za NG Portal, dr Zoran Đukanović.

Knjiga je štampana na srpskom i engleskom jeziku, na preko 400 strana sa velikim brojem priloga a predstavlja finalni rezultat aktivnosti koje su otpočete 2011. godine u okviru saradnje između Opštine Negotin, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i programa Public art & Public Space, zajedno sa drugim akademskim, javnim i privatnim institucijama kao i stručnjacima iz Italije, Srbije i iz drugih zemalja. Projekat, na kome je učestvovalo više od 100 studenata, ima za cilj revitalizaciju i rekonstrukciju pivnica Negotinske krajine i predstavlja važan korak u poboljšanju komunikacije i saradnje između javnog i privatnog sektora.

„Štampana je sa ciljem da omogućimo da ceo svet upoznamo sa našim blagom koje imamo ovde i da na taj način skrenemo pažnju na vrednost Negotinskih pivnica. Negotinski region je deo tih vrednosti koje Srbija treba da deli sa drugima. Knjiga jeste završena i jeste izdata, ali zapravo predstavlja jednu bazu u brojnim projektima koji su prethodili i onima koji su tek pred nama i na kojima vredno radimo“, kaže Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

U okviru 56.“Mokranjčevih dana“ u Mokranjčevoj rodnoj kući u ponedeljak je promovisano kapitalno izdanje „Кompozitori-život i delo“ Izdavačke kuće „Data Status“, o kojoj su govorile dr Sonja Marinković, jedna od autorki i Aleksandra Šulović, urednica.

Reč je o prevodu knjige renomiranog engleskog izdavača, Penguin Random House, koja je za srpsko izdanje dopunjena srpskim kompozitorima.

“Ovo kapitalno izdanje posvećeno životu i delu kompozitora rođenih u periodu od početka 19. veka zaključno sa 1950. godinom i ima originalan koncept. Muzički velikani su predstavljeni na savremen, zanimljiv način, urađen je vrlo brižljiv odabir od stotinak vrhunskih umetnika uglavnom iz evropskih tradicija, a za nas je posebno bitan obiman prilog posvećen srpskim kompozitorima. Na spisku od sedam srpskih kompozitora koji su predstavljeni u ovom izdanju, na prvom mestu je Stevan Stojanović Mokranjac, a tu su još i Petar Кonjović, Stevan Hristić, Ljubica Marić, Vasilije Mokranjac, Aleksandar obradović i Milan Mihajlović”, istakla je dr Sonja Marinković.

Knjiga je bogato ilustrovana i donosi obilje raznovrsnih priloga o životu i radu umetnika iz dvadesetak zemalja.

“Meni je zadovoljstvo što nam je pružena prilika da ovo izuzetno izdanje promovišemo u okviru Festivala „Mokranjčevi dani“ i zahvalila bih se Domu kulture „Stevan Mokranjac“ na srdačnoj dobrodošlici,  a Muzeju Кrajine na saradnji prilikom realizacije poglavlja posvećenog Stevanu Stojanoviću Mokranjcu”, rekla je Aleksandra Šulović, urednica Izdavačke kuće „Data Status“.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.