Naslovna Kultura Promovisana publikacija o srpskom folkloru u dijaspori

Promovisana publikacija o srpskom folkloru u dijaspori

414
0

U dvorištu Muzeja Hajduk Veljka u nedelju, 5. septembra promovisana je knjiga “Srpski folklor i aktivnosti dijaspore u Švajcarskoj”.

Vlasta Mladenović, Borivoje Krekulović i Emila Petrović

Publikaciju “Srpski folklor i aktivnosti dijaspore u Švajcarskoj”, koju je za štampu u svom izdanju priredio Borivoje Krekulović, predsednik Udruženja „Dijaspora istočne Srbije“, finansijski je  podržalo Ministarstvo spoljnih poslova, Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu.

Ovo delo, ističe etnolog – antropolog Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine, beleži aktivnosti srpskih klubova u dijaspori, folklornih ansambala, ali i škola u kojima se predaje srpski jezik i književnost i crkvama koje su, takođe, značajno uporište za čuvanje srpske nematerijalne kulture.

Knjiga Borivoja Krekulovića donosi hronološki dešavanja i aktivnosti u kojima su naši folklorni ansambli pripremali i organizovali u Švajcarskoj i Nemačkoj, ilustrovana brojnim fotografijama sa nastupa od sedamdesetih godina prošlog veka do danas.

Ova publikacija, uz zahvalnost autora Srpskom kulturnom klubu “Sveti Nikola”  iz Herisaua, promovisana je u nedelju, 5. septembra u Muzeju Hajduk Veljka, a pored Krekulovića i Emile Petrović o njoj je govorio i recenzent, književnik Vlasta Mladenović.