Naslovna Kultura Promovisana publikacija “Arheologija Muzeja Krajine”

Promovisana publikacija “Arheologija Muzeja Krajine”

395
0

Na letnjoj pozornici kladovske Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu održana je promocija knjige „Arheologija Muzeja Krajine“ arheologa i muzejskog savetnika Gordana Janjića.

Dr Perica Špehar i Gordan Janjić

Ova publikacija, istakao je na promociji u Kladovu, Gordan Janjić, predstavlja bogat arheološki fond jedne od najstarijih ustanova zaštite u Srbiji, osnovane 1934. godine.

Knjiga je namenjena i stručnoj, ali i široj javnosti jer sadrži značajne podatke za istraživače i muzejske stručnjake, a čitaocima pruža mogućnost da saznaju nešto više o bogatoj istorijskoj prošlosti naselja Ključa i Krajine.

“Nastojao sam da ovom publikacijom objedinim sve ono što se tiče arheologije u 86 godina postojanja Muzeja Krajine, ali i preko 100 godina postojanja arheologije na ovim našim prostorima. To nije bilo lako. To je bio jedan veliki posao, ali u mnogome su mi olakšali moji prethodnici, arheolozi koji su svojim radom kao istraživači ili kao kustosi arheološke zbirke muzeja, a ja sam 11 arheolog u ovoj ustanovi, doprineli razvoju arheologije i arheološkog fonda Muzeja Krajine”, ističe Gordan Janjić.

Arheologija Muzeja Кrajine, sa katalogom najznačajnijih predmeta iz praistorijske, antičke i srednjevekovne zbirke je prva publikacija muzeja, kojom se široj javnosti prezentuje bogat arheološki fond ove ustanove.

“Knjigom je obuhvaćen istorijat arheoloških istraživanja na prostoru koji svojom jurisdikcijom pokriva Muzej Кrajine u Negotinu, nastanak prvih arheoloških zbirki i formiranje arheološkog fonda muzeja”, dodaje Janjić.

Na promociji u Kladovu, pored autora i Žakline Nikolić, direktorke Biblioteke „Centar za kulturu“, ovu publikaciju predstavio je i dr Perica Špehar, vanredni profesor na Odeljenju arheologije Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji ovih dana zajedno sa Gordanom Janjićem i svojim studentima sprovodi na arheološkom lokalitetu “Egeta” u Brzoj Palanci drugu po redu kampanju arheoloških istraživanja.