Naslovna Kultura Promovisana monografija „Urovica“

Promovisana monografija „Urovica“

427
0

U promotivnoj sali Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ promovisana je monografija „Urovica“ koju je priredio Mile Dinulović Kostandinović.

Monografija „Urovica“ obuhvata brojne tekstove iz knjiga, časopisa, periodike, štampe, elektronskih portala, ali i kazivanja meštana o ovom krajinskom selu koje se prvi put pod imenom Hurovica spominje  1153. godine u Popisu haračkih obveznika.

„Imao sam nesebičnu pomoć mnogih meštana Urovice koji su bili svedoci raznih događaja iz prošlosti. Beležio sam njihova svedočenja, trudeći se da ih proverim pre objavljivanja.  Posebnu pomoć i podršku pružili su mi zaposleni u Istorijskom arhivu u korišćenju arhivskih fondova, Muzeju Krajine, Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“ u literaturi, Dom kulture „Stevan Mokranjac“ i opština Negotin koja mi je dala na uvid zavičajne novine grada, tako da je ova monografija rezultat kolektivnog rada velikog broja pojedinaca i ustanova“, rekao je priređivač, Mile Dinulović  Kostandinović.

Monografija kroz 26 poglavlja beleži društveno – ekonomske, političke, verske, ali i socijalno – zdravstvene i kulturno – prosvetne prilike u selu od prvih tragova do danas, ilustrovana brojnim fotografijama, dokumentima, faksimilima…

„Fotografije nam govore o životu u prošlosti, ali i o svakodnevici, o ljudima i događajima. One pružaju mogućnost da se nakon prohujalih vremena suočimo sa prošlošću iz života meštana i onoga što su lično i zajednički stvorili“, rekao je na promociji, čiji je moderator bila Suzana Sirotović, direktorka Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, recenzent ove knjige, istoričar Božidar Blagojević.