Naslovna Kultura Promovisana monografija “Rajački nindža”

Promovisana monografija “Rajački nindža”

383
0

U foajeu zaječarskog pozorišta danas je održana promocija monografije stripa „Rajački ninđa“ o jednom od najznačajnijih autora stripa na prostoru bivše Jugoslavije, Draganu Stokiću Rajačkom.

Dragan Stokić Rajački; Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Dragan Stokić Rajački se stripom profesionalno bavi od 1973. godine, kada je bio angažovan na strip projektu “Ninđa” “Dečjih novina” iz Gornjeg Milanovca. Od tada do danas radio je na velikom broju stripova kako na prostoru bivše Jugolslavije, tako i u Nemačkoj. Osnivač je Škole stripa u Zaječaru i dobitnik brojnih priznanja za doprinos stripu.

Monografiju je priredio jedan od najboljih  autora i teoretičara stripa u Srbiji Marko Stojanović.

„Čitaoci strip albuma „Valando“ koji Rajački potpisuje kao kompletan autor bi vam rekli da je u pitanju nešto što se na ovim prostorima ne viđa često, kompletan autor, pa još visokog kvaliteta“, navodi Stojanović ocenjujući pritom da Dragan Stokić Rajački objedinjuje odličnog crtača sa odličnim scenaristom, što je veoma retka pojava.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

O monografiji su, pored autora, govorili: Vladimir Đuričić, direktor Ustanove „Zoran Radmilović“, priređivač Marko Stojanović i urednik izdanja Miloš Petković.

Izdavač monografije stripa „Rajački ninđa“je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a suizdavač je Udruženje ljubitelja stripa i pisane reči „Nikola Mitrović Kokan“ iz Leskovca.