Naslovna Društvo Promovisana monografija o prahovskoj hemijskoj industriji

Promovisana monografija o prahovskoj hemijskoj industriji

695
0

U promotivnoj sali dečjeg odeljenja Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu sinoć je promovisana monografija “Industrija hemijskih proizvoda Prahovo – juče, danas, sutra”, autora Mladena Trišića.

Foto: Dragiša Radulović

Monografija o prahovskoj hemijskoj industriji po zamisli autora, Mladena Trišića, koji je kao inženjer proveo čitav svoj radni vek, radeći na odgovornim funkcijama i koji je nedavno sa mesta menadžera strateških operacija Eliksir grupe otišao u penziju, obuhvata tri dela.

U prvom se govori o istorijatu i razvoju IHP Prahovo, krou sve njegove fabrike i infrastrukturu, u drugom  o Eliksir Prahovu, koji je privatizovao IHP 2012. a u trećem na moguće pravce razvoja proizvodnje i Luke Prahovo, sa aspekta strateškog položaja ovih celina i globalnih kretanja u svetskoj privredi.

“Nošen potrebom da se na jednom mestu objedine svi bitni podaci iz života jednog velikog hemijskog kombinata opredelio sam se za kazivanje u formi industrijske monografije, gde sam obilje stručnog materijala kombinovao sa preko 400 fotografija iz svih razvojnih faza IHP Prahovo. Monografija ima za cilj da bivše radnike podseti na minula vremena, a mlade radnike da poduči i pripremi za njihov svakodnevni rad i usavršavanje, korišćenjem podataka iz prošlosti fabrike. Ovom knjigom želeo sam da ostavim određene životne pouke temeljene na postulatima zajedništva, humanosti i posvećenosti, na tako teškom poslu kao što je rad u baznoj hemiji”, kaže autor ove industrijske monografije, Mladen Trišić.

Inače, ovo luksuzno monografsko izdanje sadrži i posebne odeljke o radu Rudarsko topioničarskog basena Bor, kao najznačajnijeg sirovinskog izvora Prahova, zatim o “Elixir Group” i njegovim zavisnim preduzećima, budući da su oni vlasnici prahovskog Eliksira, kao i o fabrici “Zorka” u Šapcu, koja je glavni potrošač sirovina iz Prahova.

Foto: Dragiša Radulović

Pored autora, ovo delo predstavili su javnosti i Vladimir Todorović, potpredsednik sistema “Elixir Group”, Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković”, kao i Maja Radulović, zamenik direktora Društva koja je govorila o značaju Eliksir Prahova i aktivnostima koje im predstoje.

 „Mi nismo pored sela Prahova, mi smo deo sela i zajedno sa meštanima delimo i dobro i zlo. Od blizu 740 radnika, 70 je iz sela Prahova. Zajedno sa predstavnicima Saveta Mesne zajednice uradili smo: kanalizacionu mrežu, rešili problem vlage u prahovskoj Crkvi, uredili centar sela i izgradili igralište koje smo poklonili deci Prahova. Sufinansirali smo i ulažemo u asfaltiranje ulica u selu… Poljoprivrednim proizvođačima iz Prahova, Radujevca i Samarinovca, pet godina ne naplaćujemo vodu za navodnjavanje useva iz naše crpnestanice. Nismo zaboravili na drugo selo u našem susedstvu, Radujevac. U tom mestu smo završili vodovodnu mrežu do osnovne škole i tako da danas u školskom dvorištu teče pijaća voda“, podsetila je, između ostalog, Maja Radulović i dodala da „Eliksir“ već 10 godina donira i sredstva za „Mokranjčeve dane“, a sufinansira i Festival vlaške izvorne muzike „Gergina“ i Vokalni etno-festival mladih – VEF.

Promociju ovog dela uveličao je i film o prahovskoj hemijskoj industriji iz 1990. koji je rgodinama bio promoter aktivnosti IHP-a na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a koji je po scenariju Mladena Trišića režirao Stanoje Danković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.