Naslovna Društvo Promovisana monografija o prahovskoj hemijskoj industriji

Promovisana monografija o prahovskoj hemijskoj industriji

906
0

U promotivnoj sali dečjeg odeljenja Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu sinoć je promovisana monografija “Industrija hemijskih proizvoda Prahovo – juče, danas, sutra”, autora Mladena Trišića.

Foto: Dragiša Radulović

Monografija o prahovskoj hemijskoj industriji po zamisli autora, Mladena Trišića, koji je kao inženjer proveo čitav svoj radni vek, radeći na odgovornim funkcijama i koji je nedavno sa mesta menadžera strateških operacija Eliksir grupe otišao u penziju, obuhvata tri dela.

U prvom se govori o istorijatu i razvoju IHP Prahovo, krou sve njegove fabrike i infrastrukturu, u drugom  o Eliksir Prahovu, koji je privatizovao IHP 2012. a u trećem na moguće pravce razvoja proizvodnje i Luke Prahovo, sa aspekta strateškog položaja ovih celina i globalnih kretanja u svetskoj privredi.

“Nošen potrebom da se na jednom mestu objedine svi bitni podaci iz života jednog velikog hemijskog kombinata opredelio sam se za kazivanje u formi industrijske monografije, gde sam obilje stručnog materijala kombinovao sa preko 400 fotografija iz svih razvojnih faza IHP Prahovo. Monografija ima za cilj da bivše radnike podseti na minula vremena, a mlade radnike da poduči i pripremi za njihov svakodnevni rad i usavršavanje, korišćenjem podataka iz prošlosti fabrike. Ovom knjigom želeo sam da ostavim određene životne pouke temeljene na postulatima zajedništva, humanosti i posvećenosti, na tako teškom poslu kao što je rad u baznoj hemiji”, kaže autor ove industrijske monografije, Mladen Trišić.

Inače, ovo luksuzno monografsko izdanje sadrži i posebne odeljke o radu Rudarsko topioničarskog basena Bor, kao najznačajnijeg sirovinskog izvora Prahova, zatim o “Elixir Group” i njegovim zavisnim preduzećima, budući da su oni vlasnici prahovskog Eliksira, kao i o fabrici “Zorka” u Šapcu, koja je glavni potrošač sirovina iz Prahova.

Foto: Dragiša Radulović

Pored autora, ovo delo predstavili su javnosti i Vladimir Todorović, potpredsednik sistema “Elixir Group”, Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković”, kao i Maja Radulović, zamenik direktora Društva koja je govorila o značaju Eliksir Prahova i aktivnostima koje im predstoje.

 „Mi nismo pored sela Prahova, mi smo deo sela i zajedno sa meštanima delimo i dobro i zlo. Od blizu 740 radnika, 70 je iz sela Prahova. Zajedno sa predstavnicima Saveta Mesne zajednice uradili smo: kanalizacionu mrežu, rešili problem vlage u prahovskoj Crkvi, uredili centar sela i izgradili igralište koje smo poklonili deci Prahova. Sufinansirali smo i ulažemo u asfaltiranje ulica u selu… Poljoprivrednim proizvođačima iz Prahova, Radujevca i Samarinovca, pet godina ne naplaćujemo vodu za navodnjavanje useva iz naše crpnestanice. Nismo zaboravili na drugo selo u našem susedstvu, Radujevac. U tom mestu smo završili vodovodnu mrežu do osnovne škole i tako da danas u školskom dvorištu teče pijaća voda“, podsetila je, između ostalog, Maja Radulović i dodala da „Eliksir“ već 10 godina donira i sredstva za „Mokranjčeve dane“, a sufinansira i Festival vlaške izvorne muzike „Gergina“ i Vokalni etno-festival mladih – VEF.

Promociju ovog dela uveličao je i film o prahovskoj hemijskoj industriji iz 1990. koji je rgodinama bio promoter aktivnosti IHP-a na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, a koji je po scenariju Mladena Trišića režirao Stanoje Danković.