Naslovna Kultura Promovisana “Mala knjiga o Momčilu St. Mokranjcu”

Promovisana “Mala knjiga o Momčilu St. Mokranjcu”

253
0

Muzej Krajine predstavio je “Malu knjigu o Momčilu St. Mokranjcu”, čiji je autor prof. dr Danijela Đukić-Ćosić, redovni profesor toksikologije na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu i gostujući profesor na Medicinskom fakultetu u Banjaluci na odsecima farmacije i sanitarnog inženjerstva.

Ilustrovana publikacija “Mala knjiga o Momčilu St. Mokranjcu”, čitalačkoj publici donosi priču o potomku slavnog negotinskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, njegovom detinjstvu, školovanju u Francuskoj, njegovim radnim iskustvom u hemijskim laboratorijama, Narodnoj banci gde je ispitivao pločice za srebrni novac, kao i karijeri na Farmaceutskom fakultetu, kao prvog profesora toksikologije u našoj zemlji i jedinog stručnjaka za ovu oblast u tadašnjoj državi.

Autorka ovog zanimljivog naslova, prof. dr Danijela Đukić-Ćosić, već pet godina intenzivno istražuje lik i delo prof. dr Momčila St. Mokranjca, sakupljajući arhivska dokumenta, naučne radove, podatke o svim doprinosima koje je profesor Momčilo Mokranjac imao za razvoj toksikologije i farmacije.

“Na moje veliko zadovoljstvo treći put gostujem u Negotinu, a evo već pet godina intenzivno, zajedno u saradnji sa Muzejom Krajine iz Negotina, proučavamo lik i delo profesora Momčila Mokranjca. “Mala knjiga o Momčilu St. Mokranjcu” je mala po svom naslovu, ali je u suštini, smatramo velikom jer obuhvata značajne činjenice o životu i radu našeg uglednog i uvaženog profesora Momčila Mokranjca”, kaže prof. dr Danijela Đukić-Ćosić.

Porodica Mokranjac iznedrila je ne amo velikane u muzici već i u nauci, pa autorka na zanimljiv način mlađim naraštajima pripoveda o delima i životu ovog istaknutog univerzitetskog profesora.

“Ideja je prvenstveno bila da je knjiga namenjena omladini i starijem školskom uzrastu upravo iz razloga da bi se predstavili univerzitetski profesori. Negde nam se učinilo da se o velikanima iz drugih nekih oblasti prilično priča, objavljuje, obuhvaćeni su školskim gradivom, a univerzitetski profesori još uvek nisu, da kažem, u pravom meri ni promovisani, niti se o njima pričalo, govorilo, pisalo.”

Knjigu „Mala knjiga o Momčilu St. Mokranjcu“ izdavački potpisuje Udruženje toksikologa Srbije, koje ju je publikovalo u oblasti naučnoistraživačke i edukativne delatnosti u kulturi.

Donator je Sekretarijat za kulturu grada Beograda, lektor Leontina Kerničan, prevodilac na engleski jezik, budući da je dvojezična publikacija Katarina Baralić, recenzent Marijana Ćurčić, a dizajn i prelom Sanja Radosavljević.

“Udruženje toksikologa Srbije, na istoj adresi kao i Farmaceutski fakultet, jer je to jedna sinergija,udruženje je građana koje okuplja toksikologe iz različitih oblasti kojima je cilj da se promoviše zdravlje i da se na pravi način zaštitimo i bezbedno živimo u svetu hemikalija. Koleginice su pripomogle za lektorisanje i prevod na engleski, a Sanja Radosavljević iz Muzeja Krajine je odgovorna što knjiga ovako lepo izgleda. Posebnu zahvalnost dugujem Vesni Janjić iz vašeg Muzeja jer mi je dala odobrenje da knjiga liči na izdanja vašeg muzeja, a to su knjige koje su izašle i o Hajduk Veljku i o Stevanu Stojanoviću Mokranjcu”, ističe autorka.