Naslovna Kultura Promovisana knjiga sećanja: Kako je Srdan Novaković opismenjavao Krajince

Promovisana knjiga sećanja: Kako je Srdan Novaković opismenjavao Krajince

324
0

U dvorištu Istorijskog arhiva u Negotinu promovisana je memoarska knjiga “Sećanja Srdana Novakovića”, priređivača mr Maje Nikolove i dr Aleksandra Savića, u zajedničkom izdanju Istorijskih arhiva u Negotinu i Užicu.

Učitelj narodnih škola, Srdan Novaković (1862 – 1945), četiri je decenije radio na plemenitoj misiji opismenjavanja dece, nastojeći da ih uputi u život.

Biti učitelj s kraja 19. i početka 20. veka bio je, zapisao je Novaković, mukotrpan posao. Učitelji su se često selili sa kraja na kraj Srbije, delili koru hleba sa đacima i njihovim roditeljima, ali i svojim društvenim zalaganjem bili i ona iskra promena neophodna za napredak otadžbine.

Srdanu Novakoviću “zalomilo” se da prvu službu dobije u Veljkovoj Krajini, u selu Sikolu, 1885. godine u školi koja u tom trenutku dve godine nije radila jer je prethodni učitelj robijao zbog učešća u Crnorečkoj buni.

“Te 1885. godine bio je postavljen za učitelja sva četiri razreda u osnovnoj školi u selu Sikole, u Кrajinskom okrugu. Posle tri godine, 1888, postavljen je za učitelja, a kasnije i za upravitelja osnovne škole u Ivanjici, u kojoj je ostao, sa malim prekidima do 1890. kada je otišao u školu u Lipama, Okrug podunavski. Od 1891. do 1900. radio je kao učitelj u Prahovu, Negotinu, Petrovom Selu, Urovici i ponovo u Negotinu. Godine 1898. položio je kurs za kalemljenje loze i voća, a tokom 1899. radio je i kao honorarni nastavnik zemljopisa u Zanatlijsko-trgovačkoj večernjoj nedeljno-prazničnoj školi u Negotinu”, rekao je na promociji ovog dela, jedan od priređivača, dr Aleksandar Savić.

Dr Aleksandar Savić, priređivač knjige i Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva u Užicu

Učitelja iz užičkog kraja u Negotinskoj krajini žitelji su dočekali sa poštovanjem. U Sikolu se i oženio, a službujući u ostalim selima i Negotinu marljivo je beležio i svoje impresije i razmišljanja, ali i važne činjenice iz školskog, života sela i varoši i svakako stranačkog života. O tome koliki je uticaj ova sredina ostavila na Srdana Novakovića prisutni u dvorištu negotinskog arhiva su bili u prilici i da čuju kroz neke od odlomaka iz učiteljevih sećanja.

“Negotin i Užice danas povezuje i ova knjiga. Uz zahvalnost Nenadu Vojinoviću što nam je otvorio vrata za ovu vrstu saradnje. Ta saradnja tekla je i ranije jer su naše kolege objavljivale radove u negotinskom “Baštiniku”. Koncept te povezanosti zacrtao je nekada i Đorđe Stanojević koji je u Užicu projektovao prvu elektranu koja radi po Teslinim principima. Tim putevima je do Negotina stigao i Srdan Novaković koji je napisao ovu knjigu”, rekao je Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užica.

“Sećanja Srdana Novakovića” nastala su na osnovu svedočanstava, uverenja o postavljenju, pisama, rukopisnog primerka memoara ali i beležaka i fotografija koji su činili Fond ovog učitelja, upravitelja škola i školskog nadzornika u negotinskom, kladovskom, ivanjičkom kraju, ali i u Beogradu, Nišu, Podunavskom okrugu i Gročanskom srezu koji se čuva u beogradskom Pedagoškom muzeju.

“Reč je o arhivskog građi, odnosno zbirci zaostavština prosvetnih radnika, ili ličnosti koji su svoj život vezali za razvoj prosvete i kulture, u Pedagoškom muzeju u Beogradu, među kojima se čuva i Fond Srdana Novakovića. Priređivanje jednog ovakvog dela nije nimalo lak posao. Nekad je priređivaču teže da priredi jedan rukopis nego da napiše autorsko delo što ovaj poduhvat čini utoliko značajnijim”, podseća Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.