Naslovna Kultura Promovisana knjiga „Prahovo kroz vreme“

Promovisana knjiga „Prahovo kroz vreme“

543
0

U galeriji Fondacije Eliksir sinoć je promovisana knjiga „Prahovo kroz vreme – poslednja dva veka u Prahovu“ Velimira Mikija Trailovića.

Nakon prvog toma „Prahovo – od rimskog doba do danas“  Velimir Miki Trailović oglasio se i delom „Prahovo kroz vreme“ koja obrađuje poslednja dva veka u ovom velikom negotinskom selu.

I ovo delo, na više od 470 strana, donosi brojna saznanja do kojih je Trailović, nekadašnji direktor Zemljoradničke zadruge u Prahovu, došao istraživanjem dostupne literature i građe.

“U ovom delu obrađujem kraj 19. veka, ceo 20. i prve dve decenije 21. veka.  Prahovo se, uopšte izdvaja u ovom kraju i ima jako burnu istoriju, ne znam koji je period burniji jedan od drugih. Na primer, u Prvom svetskom ratu je bila ratna luka, izgradnja pruge do Prahova, izgradnja pristaništa, pa škola, zadruga, crkva, potapanje brodova, sve sam to zahvatio u ovoj drugoj knjizi. Da sam knjigu štampao pre pojave interneta ona bi bila jako polovična. Kad se pojavio internet onda sam počeo da se koristim i tamo dostupnom građom, ali najviše su mi pomogli Muzej Krajine u Negotinu, Istorijski arhiv Negotin i izdavač moje knjige, Narodna biblioteka u Negotinu”, kaže za NG Portal, Velimir Miki Trailović, autor knjige.

Bogatu istorijski građu Trailović je istraživao više od tri decenije, sistematizujući kroz ove dve knjige sva saznanja do kojih je došao, ali i koristeći dokumenta, stare fotografije, verna svedočenja meštana.

„Najzanimljivije je ovde što se Miki Trailović u ulozi istraživača bavi i istorijom, nasleđem, kulturom, svim onim što je jako važno za Prahovo kao jedno mesto koje je nekad imalo svoje uspone, a dalje je u nekoj vrsti stagnacije kada je u pitanju društveni život u samom Prahovu. Čini mi se da Miki Trailović na najbolji mogući način pokušava da generacijama koje dolaze prenese kako je to nekada bilo u Prahovu, kako se živelo, na koji način je funkcionisala zajednica i na koji način su u stvari kroz jedno zajedništvo i kroz to uvažavanje samih stanovnika i sugrađana u Prahovu izgradili Zadružni dom, školu, podigli crkvu. On nas podseća koliko je važno da svi mi živimo zajedno, da podržavamo jedni druge i da se na pravi način izborimo za svoje mesto“, kaže Milica Milenković, književnik i književni kritičar, recenzent ove knjige.

Promociju knjige „Prahovo kroz vreme – poslednja dva veka u Prahovu“ Velimira Mikija Trailovića uveličale su svojim nastupom i članice Etno grupe „Marinika“ pod upravom Danijele Marković, kao i Marta Mijušković i Nina Ergarac koje su kazivale „Recital o Marinku Iliću“.

Pored autora i recenzenta, publici su se obratile i Suzana Sirotović, direktorka Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, izdavač i Margareta Musić, direktorka Fondacije Eliksir, koja je pomogla publikovanje ovog dela.