Naslovna Kultura Promovisana knjiga o Negotincu Dragiši Stojadinoviću

Promovisana knjiga o Negotincu Dragiši Stojadinoviću

346
0

U foajeu zaječarskog pozorišta danas je održana promocija knjige „Vitez s kamerom i puškom – Dragiša M. Stojadinović“ autora Stevana Jovičića, dugogodišnjeg upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Pionir srpske kinematografije, Dragiša M. Stojadinović, komita, ratnik , političar, filmski snimatalj, šef Kinematografske sekcije srpske vojske, bio je jedan od dragocenih ljudi sa istoka Srbije.

Snimio je veliki broj dokumentarnih filmova između dva svetska rata među kojima su “Sahrana kralja Aleksandra Karađorđevića” i “27. mart”, a prvi je u toku izborne kampanje za narodnog poslanika, upotrebio i film u propagandne svrhe.

Kako je rečeno danas u zaječarskom teatru, Stojadinović, nosilac Karađorđeve zvezde sa mačevima, osnivač je vojne filmske sekcije srpske vojske, a svi filmovi i fotografije iz tog perioda i danas svedoče o epopeji srpskog naroda na Solunskom frontu su delo njega i njegovih kolega.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

O knjizi „Vitez s kamerom i puškom – Dragiša M. Stojadinović“ autora Stevana Jovičića, drugom dopunjenom izdanju, govorili su Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta, Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Božidar Marjanović, stručni saradnik Arhiva kinoteke.

Kako se čulo na promociji Stojadinović je 17 godina bio prvak Jugoslavije u streljaštvu, zbog čega ga je, kao najboljeg strelca, Apis angažovao da obučava Gavrila Principa pred atentat na Franca Ferdinanda.

Delove iz knjige „Vitez s kamerom i puškom – Dragiša M. Stojadinović“  na promociji su čitale glumice zaječarskog teatra Nataša Petrović i Marija Stanković.