Naslovna Kultura Promovisana knjiga „Lađa francuska Mihajla J. Zastavnikovića“

Promovisana knjiga „Lađa francuska Mihajla J. Zastavnikovića“

476
0

U okviru Majskih svečanosti, Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ promovisala je knjigu Dejana Tomića „Lađa francuska Mihajla J. Zastavnikovića“, čiji je jedan od izdavača.

Knjiga „Lađa francuska Mihajla J. Zastavnikovića“ koju je priredio Dejan Tomić, novinar i publicista, dugogodišnji muzički urednik u Radio televiziji Novi Sad, publikovali su kao zajedničko izdanje novosadski „Prometej“, Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ u Negotinu i „Glas Srbije“ iz Kraljeva.

Dejan Tomić ovom knjigom oživljava lik i delo pesnika i učitelja Mihajla J. Zastavnikovića, rođenog 1879. u slavonskom Oseku, sada Osijeku u Hrvatskoj, a koji je prošao golgotu po gudurama Albanije i stigao do Korzike.

Učiteljsku karijeru je započeo u Prliti kod Zaječara, a službovao je i u Guncatima, Smederevu, Prahovu, Mihajlovcu, Negotinu i Miloševu. Preminuo je 21. marta 1927. godine i iako je sahranjen na negotinskom groblju, ne zna se gde je njegova večna kuća.

Bio je autor četiri autorske knjige pesama i svedočanstava o Prvom svetskom ratu. Narod je prihvatio njegove pesme, “Kreće se lađa Francuska”, “Spavaj, spavaj” “Šarene gajde”, “Zar da umrem”, “Ala biju Bulgariju” i druge i pevao ih kao svoje.

Oko autorstva za tu pesmu sporili su se svojevremeno i Mihajlo Zastavniković i Đorđe Marinović, kompozitor iz Korbova kod Kladova, kome su u Parizu 1922. priznata autorska prava na pesmu „Tamo daleko“.

„Ova svedočenja o vremenima strašnim i slavnim, na koje nas Dejan Tomić podseća kroz oživljavanje lika i dela Mihajla J. Zastavnikovića, imaju mnogo veći značaj od samo literarnog i istorijskog. Njihova snaga je i u dokumentovanim uvidima, u otkrivanju duše i svesti čoveka koji je na prvoj borbenoj liniji i čije budno oko beleži slavne i neslavne trenutke sa bojišta i pozadine gde se čovek potvrđuje u uzvišenom ili se srozava do dna”, navodi u predgovoru za ovu knjigu mr Milica Jeftimijević Lilić.

O knjizi „Lađa francuska Mihajla J. Zastavnikovića“, pored autora, u promotivnoj sali Narodne biblioteke govorili su i Zoran Kolundžija, urednik IP „Prometej“, Vlasta Mladenović, urednik izdavaštva u negotinskoj biblioteci i direktor Milorad Grbović.

U programu su učestvovali i recitatorka Marija Šamić, učenica Negotinske gimnazije, kao i učenici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ David Surdanović i Luka Nikolić na harmonici.