Naslovna Kultura Promovisana knjiga „Kateta usne“ Željke Zdravković

Promovisana knjiga „Kateta usne“ Željke Zdravković

373
0

U Narodnoj biblioteci „Dositej Novaković“ promovisana je prva pesnička zbirka borske autorke Željke Zdravković.

Poetski prvenac Boranke Željke Zdravković „Kateta usne“  je, po priznanju autorke, “ispovesna lirika jedne hipersenzibilne duše”. Njena poezija, koju je u prepunoj promotivnoj sali Narodne biblioteke “Dositej Novaković” predstavila publici, u neprekidnom je traganju za identitetom kroz odnos sa roditeljima, partnerima, duhovnošću.

“Zbirka pesama je posvećena radu na sebi, psihološkom profilu, ali i duhovno spiritualnom radu na sebi koja obuhvata teme partnerstva, takođe odnosa roditelj – dete i kasnije na koji način, zapravo, taj prvi odnos utiče na odnos partnera, na našu ličnu sliku o sebi, o tome kako doživljavamo svet i na koji način tragamo za svojim identitetom“, navodi Željka Zdravković.

Poetika Željke Zdravković donosi, ističe Vesna Tešović, profesor književnosti i viši bibliotekar iz Bora, „iskrenu, duboko proživljenu ispovednu liriku, zrele emotivnosti koja svojom snagom izraza zna da podseti na angažovanu poeziju“.

„Pesme imaju notu i imaju elemente ljubavi i jesu prožete time ali njihova pozadina polazi iz korena odnosa roditelj – dete i negde je i odluka bila time što sam ja tražila sebe kroz taj roditeljski odnos, podršku, razumevanje i  jeste podstrek da se više izgradi taj odnos između roditelja i deteta, kako bi kasnije bili kvalitetniji i sami partnerski i roditeljski odnosi“, kaže autorka.

„Kateta usne“ promovisana je prethodno u Boru, Beogradu i Kragujevcu. Negotinska promocija, otkriva Željka, je i očekivana, s obzirom da su joj koreni iz ovog kraja.

„Negotin je mesto gde ja često dolazim, odakle je i moj otac, on je rodom iz Tamniča i drago mi je da ovde imam svoju publiku, da mogu ovde i deo sebe da predstavim. Ovo je svakako poziv da se kroz čitanje negde trgnemo ili shvatimo i doživimo i same pesme kao inspiraciju za lični razvoj. Svako se negde nađe, nađe način i pronađe delove svog života u onome što jeste pisano baš zato što sama knjiga podrazumeva nekih desetak godina mog ličnog rasta, sazrevanja, razvoja“, dodaje Željka i ističe da trenutno priprema i knjigu priča, koja će, takođe, za temu imati partnerski i odnos roditelj – dete.

Promociju je uveličao na gitari i Vuk Perović, učenik osnovne muzičke škole u klasi Dragana Daneskovića, ali i moderator Miloš Zlatković koji je kroz razgovor sa autorkom predstavio i motive zbirke, a kroz poetiku ove borske autorke, i njen lični put ka spoznaji.