Naslovna Kultura Promovisana knjiga „Kad bih mogao vreme da zaustavim“

Promovisana knjiga „Kad bih mogao vreme da zaustavim“

615
0

Udruženje “Egokult” iz Negotina publikovalo je knjigu „Kad bih mogao vreme da zaustavim“, autora Zdenke Tomić, novinara i dokumentariste, posvećenu Slobodanu Domaćinoviću (1951-2015), jednom od najvećih interpretatora vlaške muzike.

Crtež i idejno rešenje naslovne korice Nedim Hadži Ahmetović – Mafa

Knjigu o Slobodanu Domaćinoviću, „čoveku bez čijeg se glasa i pesme, bezmalo pola veka, nije moglo zamisliti nijedno veće veselje Krajinaca kako u zavičaju, tako i širom zapadne Evrope“, čini 60 svedočenja i sećanja njegovih kolega i prijatelja.

Bogato ilustrovana fotografijama, faktografskim činjenicama koje najobuhvatnije beleže karijeru čoveka koji je vlaškom melosu nesumnjivo dao značajan doprinos, knjiga donosi i najveći deo njegove diskografije, što svakako publika vidi po prvi put.

“Zbog toga što do danas nije postojala literatura koja bi pomogla pisanje ovakve knjige, istraživanje i rad na njoj nisu bili nimalo laki i tražili su vreme. Iskreno zahvaljujem svima koji su se odazvali pozivu da pomognu u stvaranju ovog izdanja, pre svih, kolegama Slobodana Domaćinovića i članovima njegove najuže porodice uz čiju sam nesebičnu pomoć prikupila najveći deo fotografija”, kaže autor ove knjige Zdenka Tomić, koja je, uz Milomirku Jovović priređivač monografije “Sonja Savić – otvorena stranica”, 2011.

Autor knjige „Kad bih mogao vreme da zaustavim“ Zdenka Tomić, foto Dragan Trikić Bale

Knjiga “Kad bih mogao vreme da zaustavim” prva je u ediciji “Galerija portreta”, a njeno štampanje pomogla je Opština Negotin.

„Edicija „Galerija portreta“ je serijal o ljudima koje je priroda obdarila talentom da žive u skladu sa njom i ljudima oko sebe, o ljudima koji su svojim radom obeležili jedan deo istorije ovog kraja, a o kojima do danas nije bilo adekvatnog pisanog traga”, navode u “Egokultu”.

Živa Dinulović uz pratnju Slobodana Pecića, Slavoljuba Petrovića – Miće Brke, Dragana Božovića i Saše Jotića, foto: Dragan Trikić Bale

U gradskom bioskopu program sećanja na Slobodana Domaćinovića, 6.marta, mogli da čuju i šta je o svojim pesmama i vlaškoj muzici govorio Slobodan Domaćinović, u video snimcima koji su načinjeni 1999. i 2014. godine.

Publici su se predstavili i Domaćinovićevi prijatelji i saradnici, muzičari, koji su autentičnim kazivanjem pomogli nastajanje knjige: Živa Dinulović, Dragan Gune Njegušić, Mikan Njegušić, Predrag Peda Janković, Branislav Ikonić Brka, Slavoljub Petrović-Mića Brka, Slobodan Pecić…

Video porukom iz Beča oglasila se i Ljubica Boldeskić Ciklušić, a nastupili su i muzičari Dragan Božović Boža i Saša Jotić.

Slavoljub Petrović – Mića Brka, Dragan Božović Boža i Branislav Ikonić – Brka, foto: Dragan Trikić Bale

Pesmom su ovo veče dodatno oplemenili i Mile Kostadinović Caba, Miroslav Mića Rašić i Srđan Lazarević, koji su svojim sećanjima, takođe “ispisali” deo ove knjige.

Kao gost iznenađenja nastupio je hor “Vivak 2015”, koji je pod dirigentskom palicom Dragane Marinović Simonović izveo pesmu “Staj, staj”, koja je proslavila Domaćinovića i koja je i dan-danas njegov zaštitni znak.

Hor „Vivak 2015“, pod upravom Dragane Marinović Simonović izveo je „Staj, staj“, foto: Dragan Trikić Bale