Naslovna Kultura Promovisana knjiga Jovana Pavlovića, izdanje negotinskog arhiva

Promovisana knjiga Jovana Pavlovića, izdanje negotinskog arhiva

451
0

Istorijski arhiv u Negotinu publikovao je knjigu sećanja na dane Drugog svetskog rata i ravnogorski pokret Jovana Pavlovića iz Glogovice.

Jovan Pavlović nije stigao da vidi svoje delo. Preminuo je 1997. Da je knjiga dugo tražila izdavača potvrdio je i unuk Jovanovog brata Živojina, Novica Nikolić iz Njujorka, koji je sinoć u galeriji Muzeja Hajduk Veljka govorio o ovom rukopisu sećanja.

Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva je, takođe, predstavio rukopis, „Zahvaćen ratnim vihorom“, čiji je ova negotinska ustanova kulture i zaštite i izdavač.

Knjiga, zapisao je to i sam autor, nastala je od Titove smrti do početka devedesetih, slobodno, ali oprezno, jer je Jovan Pavlović želeo da se o tragičnom, bratoubilačkom ratu u Jugoslaviji čuje i druga strana.

Ona je, zapisuju i dr Tomislav Pajić i Miloslav Samardžić, značajno istorijsko svedočanstvo za istoriju Glogovice, ali i za istoriju istočne Srbije, jer sadrži do sada nepoznate činjenice o Drugom svetskom ratu.

Uz sećanja Jovana Pavlovića ovaj rukopis donosi i pregršt fotografija. Pavlović je te ratne dane proveo u nedićevcima, četnicima i ljotićevcima. U prve je mobilisan, u druge je pobegao od prvih, u treće je dospeo nevoljno, kao bolesnik.

Opisuje Pavlović i prelazak u Italiju, razoružavanje u Palmanovi, boravak u logorima, službu u engleskoj vojsci i povratak u domovinu u vreme masovnih bekstava iz Jugoslavije.

Na kraju ovog rukopisa Pavlović beleži i biografije istaknutih ravnogoraca, Ljube Jovanovića, Save Vlaisavljevića i drugih iz Timočkog i Krajinskog korpusa Jugoslovenske vojske u otadžbini.