Naslovna Društvo Promovisana knjiga Dragoljuba Filipovića

Promovisana knjiga Dragoljuba Filipovića

453
0

U izdanju negotinske Opštinske organizacije SUBNOR u dvorištu Istorijskog arhiva u Negotinu promovisana je knjiga „Od okupacije do oslobođenja“ Dragoljuba Filipovića.

Knjiga „Od okupacije do oslobođenja“ Dragoljuba Filipovića, predsednika Opštinske organizacije SUBNOR u Negotinu beleži istoriju Narodnooslobodilačkog pokreta i narodnooslobodilačke borbe na teritoriji Negotinske krajine od 1941. do 1944. kada je Negotin oslobođen.

„Cilj je bio da ovom knjigom približimo istinu Narodnooslobodilačkog pokreta u celoj istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, zato što su se ti pokreti, partizanski preplitali između sebe, pomagali jedni drugima. Sve do 1944. godine više je naših odreda učestvovalo u niškom kraju, nego što je niških ovde, ali je posle toga bila obrnuta situacija. Drugo ovom knjigom smo izneli podatke o ljudima  za koje smo čuli da postoje, ali ne znamo ko su ti ljudi, kakvi su i treće izneli smo podatke o stradanju jedinica Crvene armije na ovim prostorima, a samo u mesec dana 266 vojnika je stradalo i 1.144 pripadnika našeg 14. Korpusa“, ističe Dragoljub Filipović.

Izdanje ove knjige pored SUBNOR-a Srbije i negotinske opštinske organizacije, pomogli su i opština Negotin i ovdašnja Turistička organizacija. Knjiga je, ističe Filipović, i solidna nadogradnja za buduće istraživače, jer donosi na jednom mestu podatke o svim važnim događajima, kako joj i ime kaže, od okupacije do oslobođenja.

„Ovo izdanje je veoma važno jer su ovom knjigom objedinjeni svi događaji vezani za Negotin i Negotinsku krajinu od 1941. do 1944. U njoj je prikazano stvaranje partizanskih odreda, pa kasnije i stvaranje timočkih bataljona i potom borbi za oslobođenje Negotina i Krajine u Drugom svetskom ratu“, kaže Lidija Milosavljević, profesor istorije.