Naslovna Kultura Promovisana knjiga Dragoljuba Filipovića „Na oltar otadžbine“

Promovisana knjiga Dragoljuba Filipovića „Na oltar otadžbine“

366
0

Dragoljub Filipović, novinar i aktuelni predsednik opštinske organizacije SUBNOR publikovao je nedavno knjigu „Na oltar otadžbine“, posvećenu tragičnim dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 1999. ali i ljudima koji su stali u njenu odbranu.

Ovom knjigom, kako je na promociji istakao Dragoljub Filipović, kao autor nastojao je da rasvetli period o kojem se i zna i ne zna dovoljno. Zato je, istakao je Filipović, knjigu podelio u nekoliko segmenata, a otvorio ju je poglavljem o tome šta „nam se dešavalo u tom periodu i šta je to što smo mogli da uradimo da to sprečimo“.

„Od ratnih dešavanja u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH prošlo je skoro 30 godina, a od NATO agresije skoro dve decenije, a da u ljudima koji su pali na braniku otadžbine nije napisan ni redak“, rekao je, između ostalog, Dragoljub Filipović, predsednik OO SUBNOR.

Prisutnima u sali Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ obratio se i Borivoje Savić, recenzent ovog izdanja, koji je istakao da Filipović u knjizi „na slikovit način govori o razbijanju Jugoslavije početkom devedesetih godina“.

Savić je podsetio i na NATO bombardovanje, ali i na ratna dejstva na Kosovu i Metohiji, karaulu „Košare“, ali i na činjenicu da je od 1991. do 1995. kao i 1999. među poginulima i ranjenima bilo i Krajinaca i Negotinaca.

„Tim herojima, kao i herojima koji su dali živote do 1999. Filipović je posvetio ovu knjigu, a sve istorijske činjenice u njoj su skroman, ali večni epitaf na njihovom spomeniku istine, ljubavi, heroizma i vere. Taj epitaf mora svedočiti o tim događajima koje naši potomci ne smeju da bace u zaborav, a sve zbog svojih predaka i njihovih herojskih dela“, dodao je Borivoje Savić.