Naslovna Kultura Promovisan prvi broj „Svetionika“

Promovisan prvi broj „Svetionika“

420
0

U okviru programa obeležavanja 90 godina od osnivanja, Muzej Krajine promovisao je prvi broj časopisa – godišnjaka „Svetionik“.

Promocija prvog broja „Svetionika“; Foto: Muzej Krajine

Novi časopis u Negotinu, godišnjak Muzeja Krajine „Svetionik“ u svom prvom broju donosi brojne priloge u kojima su publikovani rezultati postignuti u istraživanju kulturno – istorijskog nasleđa Negotinske krajine i istočne Srbije.

Istoričarka umetnosti Vesna Nikolić, viši kustos Muzeja Krajine piše o živopiscu Vatroslavu Bekoviću čija dela na osnovu zaveštanja njegove unuke Vere Gligorijević, čuva negotinski muzej.

O kompleksu Mokranjčeve kuće piše Ivan Radosavljević, kustos saradnik za prostorno očuvanje muzejskog kompleksa, a o memorijalnoj postavci posvećenoj Momčilu Mokranjcu Vesna Janjić, muzejski vodič.  Sanja Radosavljević, kustos pedagog Muzeja Krajine piše o muzejskom teatru „Ja ću tebi ljuba biti“, a i Vesna Stanković, direktor o monodrami „Nadežda Petrović – život kao ljubav na delu“.  O biblioteci negotinskog muzeja piše Slađana Milošević, viši knjižničar, a o kulturnom turizmu Negotinske krajine Ivica Trajković, viši kustos.

Foto: Muzej Krajine

Na stranicama „Svetionika“ svoje priloge objavili su i brojni saradnici i kolege iz ostalih muzejskih ustanova regiona. Tako istoričar Jelica Ilić, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Zaječaru piše o generalu Petru Mišiću, rođenom 1863. u Rajcu kod Negotina.

Arheolog Bojana Ilijić, viši kustos Zavičajunog muzeja u Knjaževcu piše o kultu Venere, Fortune/Tihe i Izide na prostoru Timakum Minusa, značajnog lokalitea u Ravni.  Istoričarka umetnosti Milena Milošević Micić, muzejska savetnica u knjaževačkom muzeju donosi putopisne beleške arhitekte Le Korbizjea o varošima istočne Srbije, a o kolekciji slika Radislava Trkulje koja se čuva u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru istoričarka umetnosti i viši kustos Danijela Matović.

Tu su i prilozi o letnjoj školi tradicionalnih zanata u Ravni iz pera etnologa i višeg kustosa knjaževačkog muzeja Jelene Kurtić, o ćurčijskom zanatu Suzane Antić, etnologa i muzejskog savetnika iz Zaječara, o stalnoj etnografskoj postavci Muzeja Krajine Emile Petrović, etnologa i muzejskog savetnika negotinskog muzeja, kao i prilog o boju kod Ciraluma 313. godine istoričarke umetnosti i kustosa Dragane Dragotić iz Bogovine.

Foto: Muzej Krajine

„Svetionik“ na čijoj je naslovnoj strani rad Jaroslava Krejčika koji je Stevanu Mokranjcu darivalo Beogradsko pevačko društvo 1909. povodom 25. godišnjice njegovog umetničkog rada, donosi i pregled programskih aktivnosti Muzeja Krajine u periodu od 2020. do 2023.

Ovaj časopis – godišnjak predstavljen je sinoć široj čitalačkoj publici u galeriji Muzeja Hajduk Veljka, Muzeja Кrajine“. Tom prilikom su o njemu govorili: Vesna Stanković, glavni i odgovorni urednik, Vesna Nikolić i Sanja Radosavljević, urednice, kao i  Vesna Nikolić, viši kustos i Sanja Radosavljević, dr Radomir J. Popović, naučni savetnik Istorijskog instituta u  Beogradu,  recenzent „Svetionika“ i član redakcijskog odbora.