Naslovna Kultura Promovisan “Letopis“ negotinskog muzeja

Promovisan “Letopis“ negotinskog muzeja

305
0

U Muzeju Hajduk Veljka Petrovića Negotincima je predstavljen „Letopis Narodnog muzeja Krajine – Negotin (1934 – 1979)“, važan istorijski dokument koji čuva kulturnu baštinu ovog kraja i vredan istorijski izvor za istraživače.

Negotin je među onim gradovima u Srbiji u kojima su u prošlosti živeli ljudi, vizionari koji su svojim naslednicima ostavili pisani trag o vremenu u kome su živeli, ali i istorijskim događajima i ličnostima koji su obeležili jedno vreme. Među njima su Milan J. Radojević, školski nadzornik u penziji, Svetislav Stefanović, bankarski činovnik i Stojan Mladenović, profesor Učiteljske škole koji su 1933. godine sastavili Pravila muzejskog društva u Negotinu, potpisali se kao osnivači, položili ulog od 10 dinara za osnivanje i dostavili banu Moravske banovine na odobrenje i potvrdu o osnivanju muzeja.

Na sam početak osnivanja Muzeja Krajine i ovaj događaj podsetili su Negotince, na sinoć održanoj promociji „Letopisa Narodnog muzeja Krajine – Negotin (1934-1979)“, priređivači ovog važnog istorijskog dokumenta Sanja Radosavljević, kustos pedagog, Milica Stevanović, diplomirani profesor jezika i književnosti, kustor istoričar Narodnog muzeja u Zaječaru Jelica Ilić, inače recenzent ovog izdanja i Ivica Trajković, direktor ove ustanove kulture.

Letopis „Narodnog muzeja Krajine –Negotin“, koji je formata A4, brižljivo se čuva u muzeju od njegovog samog osnivanja i sadrži značajne događaje od 1934. godine kada je ova ustanova kulture osnovana, pa sve do 1979. godine.

„Ovaj važan istorijski dokument već godinama unazad koriste mnoge kolege u svojim stručnim radovima. Problem je što nije čitko napisan i što nije lako doći da traženih podataka. Publikovanjem ovog važnog istorijskog izvora učinili smo dostupnim mnogo podataka o radu Muzeja koji do sada nisu objavljeni, a kolegama smo olakšali istraživački rad”, kaže Sanja Radosavljević, kustos pedagog Muzeja Krajine.

„Letopis Narodnog muzeja Krajine – Negotin (1934-1979)“, sadrži obilje vrednih podataka koji nam prikazuju kakvi su bili počeci osnivanja Muzeja i da uslovi za rad nikada nisu bili idealni.

Danas Muzej Krajine funkcioniše kao javna ustanova koja je pravi reprezent kulture, ali i nezaobilazan turistički potencijal naše opštine.

“Ovim projektom za koji smo sredstva dobili od Ministarstva kulture i informisanja sačuvali smo ovaj dokument i ispunili osnovnu delatnost muzeja, pre svega zaštitu a zatim i predstavljanje, interpretaciju i korišćenje muzejskog nasleđa, “rekao je na sinoćnjoj promociji Ivica Trajković, direkor Muzeja Krajine.