Naslovna Kultura Promovisan dvobroj “Buktinje”

Promovisan dvobroj “Buktinje”

332
0

U promotivnoj sali dečjeg odeljenja Narodne biblioteke “Dositej Novaković” promovisan je dvobroj 55/56. Časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Buktinja”.

Krajinski književni klub zadržao je koncepciju ovog najdugovečnijeg časopisa za književnost, umetnost i kulturu u Srbiji, pa ni u ovom dvobroju nisu izostali prilozi u tradicionalnim rubrikama: Poezija, Proza, Prevodi, Eseji, kritike i prikazi, kao i Misli i mišljenja.

Međutim, ono što ovu “Buktinju” razlikuje od drugih je Krajinski portret, ovoga puta posvećen negotinskom pesniku Vlasti Mladenoviću, dobitniku Drainčeve nagrade.

“Po prvi put se “Buktinja” pojavljuje u ovom nekom obimu, iako se i prošle godine pojavila kao dvobroj, sada se pojavila na 250 strana. Kuriozitet ovog dvobroja je Krajinski portret. Tu rubriku smo uveli i ona će biti deo svih naših budućih dvobroja, jednom godišnje, i pratiće, da tako kažem, žive klasike srpske književnosti, naravno uključujući Timočku i Negotinsku krajinu”, kaže Saša Skalušević, član redakcije ovog časopisa.

Pored Skaluševića priloge u ovom dvobroju predstavili su i neki od autora, poput Miloja Dimireskovića, Marka Кostića, Nikole Dojčinovića i Vlaste Mladenovića.

“Nova rubrika u ovom dvobroju, Krajinski portret, posvećena je Vlasti Mladenoviću, koji je zaista imao nesvakidašnju godinu, dobio je Drainčevu nagradu, izuzetno je aktivan, objavio je dve knjige. Na nekih osamdesetak strana “Buktinja” donosi celokupan njegov portret počev od poezije, biografije, preko eseja o njegovom delu iz pera Maje Belegišanin, a tu je i jedan biografski, gotovo esej o Mladenoviću, koji je napisao naš veliki književnik Ivan Ivanović”, kaže Skalušević.

Krajinski književni klub najavio je da će uskoro iz štampe izaći i novi, 57. broj “Buktinje”, čiju naslovnu stranu krasi delo našeg umetnika Nedima Hadžiahmetovića Mafe.