Naslovna Kultura Promovisan dokumentarni film „Rajačke i Rogljevačke pivnice“

Promovisan dokumentarni film „Rajačke i Rogljevačke pivnice“

256
0

U galeriji negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“ promovisano je novo dokumentarno ostvarenje mr Danila Petrovića, dugogodišnjeg profesora biologije i predsednika Ekološkog udruženja „Badem“.

Novi dokumentarni film mr Danila Petrovića posvećen je Rogljevu i Rajcu, „Rajačkim i Rogljevačkim pivnicama“, kako je i naslovljen, ali i jedinstvenim arhitektonskim rešenjima kuća u kojima vino sazreva i živi, podignutih u slavu „božjeg nektara“  tokom 18. i 19. veka.

U produkciji Ekološkog udruženja „Badem“ ovo dokumentarno ostvarenje mr Danila Petrovića nadovezuje se na njegovo prethodno stvaralaštvo, čiji je cilj, dodaje autor, promocija ne samo jedinstvenih arhitektonskih kompleksa vinskih podruma, već i Rajca i Rogljeva, Negotina, Krajine i Srbije.

Publika u galeriji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ bila je u prilici da sazna šta je uslovilo ovu specifičnu gradnju vinskih podruma, kako se u njima čuva vino, od čega su napravljene i zašto baš na tom mestu, ali i o simbolici rajačkog i rogljevačkog starog groblja, ornamentici i načinu ukrašavanja, kao i o gradnji važnih građevina u samim naseljima i na pivnicama.

“Evidentno je po srpskom verovanju da je vino u direktnoj vezi sa svecima, Bogom i nekim mitološkim bićima. Čovek je, dakle imao želju da obezbedi što bolji rod, potrebu da na razne načine umilostivi sva božanstava i da otkloni uticaje zlih sila. U tim nastojanjima značajna pomoć se očekivala  od  predaka, koji su po verovanju, bili  dužni da se staraju o ljudskoj, etičkoj i biljnoj plodnosti”, navodi autor.

Veče je upotpunjeno najlepšim krajinskim vinima iz Rogljeva, Rajca, Veljkova, Rečke, ali i probranim stihovima u slavu vina i grožđa.

“Vino je tako spontano utkano u život, u ljubav, u poeziju, u sve životne manifestacije, od rođenja, krštenja, pričešća i opela. Ne zovu ga badava pićem bogova, krvlju Hristovom. Pivnice su nas večeras okupile da uživamo u njihovim čarima. Hvala divnim ljudima”, kaže Danilo Petrović.