Naslovna Kultura Promovisan 53. broj negotinskog časopisa „Buktinja“

Promovisan 53. broj negotinskog časopisa „Buktinja“

624
0

Muzej Krajine i Krajinski književni klub u galeriji Mokranjčeve rodne kuće promovisali su 53.broj časopisa za kulturu, umetnost i književnost „Buktinja“.

Novi broj „Buktinje“ predstavili su Marko Kostić, Saša Skalušević, Vlasta Mladenović i Ivica Trajković fotografija: Muzej Krajine

Novi, 53. broj „Buktinje“ u najvećem je posvećen relaciji makro i mikro kosmosa, posmatranju njihove sveobuhvatnosti, beskonačnosti i bezgraničnosti, ali i odnosu čovek – život, demistifikaciji nedokučivog i mističnog.

U galeriji Mokranjčeve rodne kuće publici su o 53. broju časopisa „Buktinja“ govorili njeni autori Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, Marko Kostić, profesor srpskog jezika i književnosti, kao i članovi redakcije Saša Skalušević Skala i Vlasta Mladenović.

Promocija 53. broja časopisa „Buktinja“ u galeriji Mokranjčeve rodne kuće fotografija: Muzej Krajine

Na više od 130 strana nova „Buktinja“ , sadržajno nastavlja koncepciju ranijih, beležeći novo stvaralaštvo autora iz Negotina, regiona i Srbije u okviru tradicionalnih rubrika kao što su: Poezija, Proza (k), Ezoterija, Arorizmi, ali i Prevodi, Eseji i kritike.

U 53. broju, poslednjem koji je uredio i pripremio dodašanji urednik ovog časopisa Miljan Ristić, a naredne će pripremati Spomenka Stefanović Pululu, „buktali“ su, između ostalih:  Boris Lazić, Đorđe Šćepović, Isidor Igić, ali i Goran Skrobonja, Aleksandar Gatalica, Iva Bogdanović, Miljan Ristić, Dejan Ognjanović, Ninus Nestorović i mnogi drugi.

„Buktinja“ se pojavila sada već davne 1954. godine kao list srednjoškolskih literarnih družina. Objavljena su četiri broja, da bi 1955. izrasla u časopis za umetnost i kulturu.

Obnovljena je 1985. kao časopis za književnost, umetnost i kulturu, glasilo Književne omladine opštine Negotin.

Od 2008. „Buktinju“ izdaje Krajinski književni klub, nastavljajući tradiciju na kojoj se „rasplamsala“.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.