Naslovna Kultura Promovisan 53. broj negotinskog časopisa „Buktinja“

Promovisan 53. broj negotinskog časopisa „Buktinja“

721
0

Muzej Krajine i Krajinski književni klub u galeriji Mokranjčeve rodne kuće promovisali su 53.broj časopisa za kulturu, umetnost i književnost „Buktinja“.

Novi broj „Buktinje“ predstavili su Marko Kostić, Saša Skalušević, Vlasta Mladenović i Ivica Trajković fotografija: Muzej Krajine

Novi, 53. broj „Buktinje“ u najvećem je posvećen relaciji makro i mikro kosmosa, posmatranju njihove sveobuhvatnosti, beskonačnosti i bezgraničnosti, ali i odnosu čovek – život, demistifikaciji nedokučivog i mističnog.

U galeriji Mokranjčeve rodne kuće publici su o 53. broju časopisa „Buktinja“ govorili njeni autori Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine, Marko Kostić, profesor srpskog jezika i književnosti, kao i članovi redakcije Saša Skalušević Skala i Vlasta Mladenović.

Promocija 53. broja časopisa „Buktinja“ u galeriji Mokranjčeve rodne kuće fotografija: Muzej Krajine

Na više od 130 strana nova „Buktinja“ , sadržajno nastavlja koncepciju ranijih, beležeći novo stvaralaštvo autora iz Negotina, regiona i Srbije u okviru tradicionalnih rubrika kao što su: Poezija, Proza (k), Ezoterija, Arorizmi, ali i Prevodi, Eseji i kritike.

U 53. broju, poslednjem koji je uredio i pripremio dodašanji urednik ovog časopisa Miljan Ristić, a naredne će pripremati Spomenka Stefanović Pululu, „buktali“ su, između ostalih:  Boris Lazić, Đorđe Šćepović, Isidor Igić, ali i Goran Skrobonja, Aleksandar Gatalica, Iva Bogdanović, Miljan Ristić, Dejan Ognjanović, Ninus Nestorović i mnogi drugi.

„Buktinja“ se pojavila sada već davne 1954. godine kao list srednjoškolskih literarnih družina. Objavljena su četiri broja, da bi 1955. izrasla u časopis za umetnost i kulturu.

Obnovljena je 1985. kao časopis za književnost, umetnost i kulturu, glasilo Književne omladine opštine Negotin.

Od 2008. „Buktinju“ izdaje Krajinski književni klub, nastavljajući tradiciju na kojoj se „rasplamsala“.