Naslovna Kultura Promovisan 263. broj “Razvitka”

Promovisan 263. broj “Razvitka”

248
0

Na arheološkom lokalitetu „Feliks Romuliјana“ predstavljen je najnoviji broj časopisa za kulturu, umetnost i društvena pitanja „Razvitak“.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”

Novi, 263. broj časopisa “Razvitak” koji u Zaječaru izlazi punih 60 godina donosi značajne priloge književnih stvaralaca iz ovog dela Srbije i tekstove koji su tematski vezani za ovaj kraj. Tako Adam Puslojić piše o najnovijoj pesničkoj knjizi Radomira Andrića “Svojta iz Ljubomira”, Višeslav Živanović o ekonomskom položaju Krajine i Ključa u 19. veku, Petar Paunović o izbeglicama u Rajcu u periodu od 1941. do 1945. kao i za vreme ratova desedesetih godina 20. veka, a Jelena Nedeljković o poseti Kladovu Hansa Kristijana Andersona…

“Časopis „Razvitak” će nastaviti da bude onakav kako ga je utemeljio Tomislav Mijović, koji je postavio visoke standarde u kvalitetu, u sadržajnom, estetskom i svakom drugom pogledu. Ovaj časopis je jedan od retkih u srpskoj periodici koji je profilisan vrlo svestrano, gotovo enciklopedijski. Najčešće su zastupljeni književnost i kultura ali se bavi i drugim oblastima kao što su arheologija, prirodne nauke, istorija.Ovo je regionalni časopis ali to ne znači da je lokalni zato što su neki od priloga univerzalne vrednosti”, rekao je glavni i odgovorni urednik časopisa Vlasta Mladenović.

Foto: Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”

O časopisu su govorili i Radovan Kalabić, pisac, publicista, istoričar i dugogodišnji urednik časopisa “Vidici”, Višeslav Živanović, publicista iz Kladova, kao i književnik Živko Nikolić, čija su dela  objavljivana u ovom časopisu još od 1976. godine, ali i Vujadin Milošević, direktor Narodnog muzeja Zaječar i Vladimir Đuričić, direktor ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” koji je izrazio zadovoljstvo  što je „Razvitak“ sa novim urednikom ponovo našao svoju dušu.

“Nažalost, izlazak ovog broja je obeležila smrt Tome Mijovića tako da je već gotov broj preuređen i dodat  jedan uvodnik posvećen njemu, a sledeći broj će biti u potpunosti posvećen Tomi”, rekao je Đuričić.