Naslovna Kultura Promovisan 21. broj negotinskog „Baštinika“

Promovisan 21. broj negotinskog „Baštinika“

364
0

Novi, 21. broj naučno-istorijskog godišnjaka „Baštinik“ predstavili su u dvorištu Istorijskog arhiva u Negotinu Nenad Vojinović, direktor ove ustanove, Nenad Pantić, urednik časopisa, kao i Živojin Andrejić, istoričar i Višeslav Živanović, publicista.

Nenad Vojinović, Višeslav Živanović, Živojin Andrejić i Nenad Pantić

Više od dve decenije zahvaljujući „Baštiniku“ koji ima značajno mesto u periodici Srbije, njegovi čitaoci u prilici su da se kroz niz naučnih radova koji osvetljavaju manje poznate istorijske činjenice, upoznaju sa širokom lepezom ljudi, događaja i lokacija. Na to je, sinoć u okviru promocije, koja je, inače, predstavljala drugi program Istorijskog arhiva u okviru manifestacije „Negotinsko leto“ podsetio Nenad Vojinović direktor Arhiva.

„Osim čuvanja arhivske građe, kao svog osnovnog zadatka, Istorijski arhiv u Negotinu se trudi da obezbedi i dostupnost svojih dokumenata široj javnosti, kao i da pored različitih publikacija koje objavljuje, redovno objavljuje i časopis „Baštinik“ – zbornik svoje arhivske građe.“

Novi broj godišnjaka Istorijskog arhiva u Negotinu sa stalnim rubrikama u kojima su tekstovi iz istoriografije, arhivske građe, prikazi i rasprave i rada arhiva, priredilo je 14 autora.

Godišnjak otvara tekst akademika Vladimira Stojančevića „Škole, učitelji i prosvetne prilike u Srbiji 1818 – 1839“.

„Reč je o separatima koje nam je akademik Stojančević lično ustupio sa pravom na objavljivanje.  To su zasebni članci koje je nekad Akademija publikovala sa zanimljivim temama i oni se mogu smatrati eksluzivom „Baštinika“. Interesantna je svakako i serija članaka dr Milorada Radusinovića „Četiri srpska svetitelja u ruskom crkvenom kalendaru 1890-1891“, „Ruski posmatrač Grigorij Devolan u istočnoj Srbiji 1876. godine“, „Boravak Georgi Rakovskog u istočnoj Srbiji 1861-1863“ i „Bugarski hajduk Panajot Hitov o istočnoj Srbiji“, kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Istoričar Živojin Andrejić koji je sinoć učestvovao u promociji godišnjaka za 2019. godinu, u ovom broju potpisuje tekst „Srednjevekovna župa Svrljig u srpskoj zemlji Timok“, dok je Višeslav Živanović pisao „Kroz Rusiju do Vladivstoka i natrag 1918. godine“.

Kladovski hroničar Ranko Jakovljević u ovom broju „Baštinika“ ima čak pet svojih radova: „Stari kladovski grad“, „Senke rehabilitacije generala Petra Živkovića“, „Prilozi za biografiju Jovana P. Nikolića“, ali piše i o „Sporovima braće Jocković sa Savezom jevrejskih veroispovednih opština Jugoslavije“ a donosi i „Dokumentarne priloge za izučavanje položaja građana nemačkog porekla u posleratnoj Jugoslaviji u Zaječaru, Boru i Kladovu“.

Među autorima su i Momčilo Jovanović koji piše o „Urbanom razvoju Bora“, Velimir Miki Trailović o „Prahovskom groblju brodova“, a dr Igor Bjelić i Gordan Janjić o „Кasnoantičkim kapitelima u lapidarijumu Muzeja Кrajine u Negotinu, dok Milanče Branković piše o magiji pivnica i Đorđu Stanojeviću, pioniru elektrifikacije u Srbiji, a Ratko Blagojević o delu fotografske zaostavštine Alojza V. Polaka. Blagojević je za rubriku iz arhivske građe priredio i tekst „Negotinska zadruga za štednju i kredit u periodu 1910-1946“.

U okviru rubrike prikazi i rasprave, nalazimo tekst dr Špire Vukovića o radu sudova u Negotinskoj krajini uz osvrt na prateće probleme pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka, kao i tekst Sanje Radosavljević o programskim aktivnostima Muzeja Krajine u 2019. godini, dok je u delu godišnjaka koji se bavi radom Arhiva, objavljen tekst Nenada Pantića o kulturno-izdavačkoj delatnosti Istorijskog arhiva Negotin u istoj godini.

Poslednji članak u ovom broju „Baštinika“ je tekst posvećen sećanju na Đoka Jovanovića (1947-2019) arheologa, višeg kustosa i dugogodišnjeg direktora Muzeja Krajine u Negotinu i Muzeja u Doboju, koji potpisuje Gordan Janjić, arheolog i muzejski savetnik.