Naslovna Kultura Promociju knjiga Krste Stankovića poezijom i muzikom obojili glumci i horisti

Promociju knjiga Krste Stankovića poezijom i muzikom obojili glumci i horisti

901
0

Negotinac Krsta Stanković predstavio je sugrađanima dve svoje nove zbirke pesama „Foler III“ i „Potencijalna opasnost“.

Nakon što se oglasio zbirkama „Foler“, „Foler II“, „Jedna u nizu“ i „Četiri balade“, a nedavno i zbirkom pesama na vlaškom govoru „Kîntjeće dje dragostje”, Krsta Stanković predstavio je dva svoja nova pesnička rukopisa, oba nastala tokom prošle godine.

Reč je o knjigama “Foler III” u “Potencijalna opasnost”, objavljenim u okviru edicije savremenog pesništva Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu.

Kako reče na promociji ovih dveju zbirki pesama Slađan Mihajlović, recenzent i lektor Stankovićevih izdanja i novim rukopisima ovaj autor nastavio je svoj razgovor sa čitaocima.

“Foler III je prava galerija likova: od budala, idiota, vojnika, slepca do vragolana” , rekao je Slađan Mihajlović, profesor srpskog jezika i književnosti.

U prepunoj svečanoj sali Restorana „Nikolić“ na Autobuskoj stanici Hor „Vivak 2015“ pod upravom Dragane Marinović Simonović i Kamernog orkestra Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ izveo je kompoziciju „Ima jedna u Srbiji Krajina“, koju je na Stankovićeve stihove komponovao Ivan Ilić.

Stihove ovog Negotinca kazivali su glumci Vuk Kostić i Branislav Tomašević. Kostić je inače čest gost ovog kraja. Ovaj strastveni lovac, kako je i naglasio na promociji, rado se odazvao da uveliča i ovu promociju Stankovićevih knjiga, kao i prethodnu, održano prošle godine.

Kako se Stanković, između ostalog, bavi i pisanjem tekstvoa za muziku i komponovanjem, negotinski Orkestar “Kavaljeri” sa solistom Stefanom Lazarević, na zadovoljstvo publike, izveli su nekoliko Stankovićevih kompozicija.

Recenzije sa ove knjige, pored Slađana Mihajlovića pisali su i negotinski lekari dr Danijela Stanković i dr Kristijan Nikolić. Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković” podsetio je prisutne i na ranija ostvarenja Krste Stankovića.

Ovaj autor, inače, piše na srpskom, vlaškom i rumunskom jeziku, a pored poezije, oglasio se i šaljivim vlaškim pričama “Elvis alu Ćobanu”, kao i vlaškim poslovicama, izrekama i frazama “Tako su govorili stari”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.