Naslovna Kultura Promociju knjiga Krste Stankovića poezijom i muzikom obojili glumci i horisti

Promociju knjiga Krste Stankovića poezijom i muzikom obojili glumci i horisti

948
0

Negotinac Krsta Stanković predstavio je sugrađanima dve svoje nove zbirke pesama „Foler III“ i „Potencijalna opasnost“.

Nakon što se oglasio zbirkama „Foler“, „Foler II“, „Jedna u nizu“ i „Četiri balade“, a nedavno i zbirkom pesama na vlaškom govoru „Kîntjeće dje dragostje”, Krsta Stanković predstavio je dva svoja nova pesnička rukopisa, oba nastala tokom prošle godine.

Reč je o knjigama “Foler III” u “Potencijalna opasnost”, objavljenim u okviru edicije savremenog pesništva Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu.

Kako reče na promociji ovih dveju zbirki pesama Slađan Mihajlović, recenzent i lektor Stankovićevih izdanja i novim rukopisima ovaj autor nastavio je svoj razgovor sa čitaocima.

“Foler III je prava galerija likova: od budala, idiota, vojnika, slepca do vragolana” , rekao je Slađan Mihajlović, profesor srpskog jezika i književnosti.

U prepunoj svečanoj sali Restorana „Nikolić“ na Autobuskoj stanici Hor „Vivak 2015“ pod upravom Dragane Marinović Simonović i Kamernog orkestra Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ izveo je kompoziciju „Ima jedna u Srbiji Krajina“, koju je na Stankovićeve stihove komponovao Ivan Ilić.

Stihove ovog Negotinca kazivali su glumci Vuk Kostić i Branislav Tomašević. Kostić je inače čest gost ovog kraja. Ovaj strastveni lovac, kako je i naglasio na promociji, rado se odazvao da uveliča i ovu promociju Stankovićevih knjiga, kao i prethodnu, održano prošle godine.

Kako se Stanković, između ostalog, bavi i pisanjem tekstvoa za muziku i komponovanjem, negotinski Orkestar “Kavaljeri” sa solistom Stefanom Lazarević, na zadovoljstvo publike, izveli su nekoliko Stankovićevih kompozicija.

Recenzije sa ove knjige, pored Slađana Mihajlovića pisali su i negotinski lekari dr Danijela Stanković i dr Kristijan Nikolić. Milorad Grbović, direktor Narodne biblioteke “Dositej Novaković” podsetio je prisutne i na ranija ostvarenja Krste Stankovića.

Ovaj autor, inače, piše na srpskom, vlaškom i rumunskom jeziku, a pored poezije, oglasio se i šaljivim vlaškim pričama “Elvis alu Ćobanu”, kao i vlaškim poslovicama, izrekama i frazama “Tako su govorili stari”.