Naslovna Kultura Promocija stvaralaštva i vlaškog melosa na „Danima Gergine“

Promocija stvaralaštva i vlaškog melosa na „Danima Gergine“

309
0

Na predfestivalskoj manifestaciji „Dani Gergine“ u suret ovogodišnjem, 11. po redu festivalu vlaške muzike, održane promocije knjiga i kompakt diskova vlaškog narodnog melosa, ali i stvaralaštva na tom govoru.

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha “Gergina” predstavilo je na „Danima Gergine“ kompakt disk sa melodijama pesama Slobodana Domaćinovića (Vjersurj la kîntjećilji lu Slobodan Domaćinović), koje je aranžirao i interpretirao na harmonici Jovica Miljković.

Reč je o deset Domaćinovićevih pesama iz njegove „Vlaške pesmarice“ koje su proslavile ovog doajena vlaškog melosa, koji nas je napustio pre četiri godine, 26. aprila.

„Pitao sam ga svojevremeno da  instrumentalno obradim njegove pesme i dobio odgovor da to nisam ni morao da pitam. Verujem da je znao da ću toj tematici pristupiti po svom senzibilitetu, ne ka sklonostima ka nekom šundu. Žao mi je što nije doživeo ovaj kompakt disk. Meni je najteže bilo da izdvojim pesme koje ću instrumentalno obraditi i snimiti, jer je svaka njegova pesma savršena. Srce mi je puno što sam ispunio zadato obećanje“, rekao je na promociji Jovica Miljković.

U okviru „Dana Gergine“ Jovica Miljković i dr Siniša Čelojević predstavili su i knjigu i kompakt disk „Violinisti iz Jabukovca – pesme, kola, balade i melodije” (Kîntjeće,băladje,uorj ši vjersurj“ – Lăutarji djin Jabukovăc).

Ovu promocije su muzikom, pored Miljkovića, uveličali i  Etno grupa „Gergina“ i violinista Dimitrije Ungurjanović.

Na ovoj predfestivalskoj  manifestaciji je promovisana i knjiga Slobodana Cvetića „Dolinom Timoka“ (Pje valja Ćimokuluj), ali i kompakt disk „Staniša Paunović na festivalima Gergina“ (Staniša Paunović la festivalurlji „Gergina“).

Večeras će u 19 sati publika biti u prilici da pogleda i film „Kapija za molitvu“ (Puarta dje rugămînt), autora mr Danila Petrovića, ekologa i profesora biologije u penziji.