Naslovna Kultura Promocija knjige „Srpska vojska jedna zaboravljena priča” 23. oktobra

Promocija knjige „Srpska vojska jedna zaboravljena priča” 23. oktobra

225
0

Istorijski arhiv Negotin predstaviće u nedelju, 23. oktobra  knjigu “Srpska vojska – jedna zaboravljena priča” dr Mile Mihajlović. Knjiga je reprint izdanja originalnog dokumenta  “Za srpsku vojsku” koji je štampan 1917. godine u Italiji.

Dr Mila Mihajlović, istoričar, komunikolog, umetnik, novinar i prevodilac predstaviće svoju knjigu „Za srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča“ u izdanju italijanskog Generalštaba oružanih snaga, kojom je Italija zvanično otvorila obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Knjiga donosi priču o tome kako je italijanska mornarica spasila srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu, ali i menja istoriju da je srpsku vojsku sa obala Albanije evakuisala francuska vojska.

“Zahvaljujući mom i njenom dugogodišnjem ličnom prijateljstvu, a rukovodeći se činjenicom da je iz naših krajeva, Crnorečja ili Timočke krajine, u Balkanskim i Prvom svetskom ratu učestvovalo i mnogo poginulo od preko 20.000 Timočana, svakako da je narod ovoga kraja zaslužio da jedna ovakva osoba bude naš gost i da se i nama, ovom tek uzgrednom promocijom njene knjige „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“, obelodani jedna davno zabarušena istorijska činjenica – Кo je zapravo spasio srpsku vojsku, Srbiju i srpski narod sa obala Albanije, a da to nisu bili ni Francuzi, ni Englezi”, kaže Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotin.

O ovim istorijskim činjenicama ali i drugim kojim se, kako ističu organizatori, ispravlja istorijska neistina govoriće pored autorke, dr Mile Mihajlović  i pukovnik profesor dr Dalibor Denda, kao i dr Milić Milićević, a promocija će biti održana u nedelju, 23. oktobra u 18 časova u galeriji Fondacije “Eliksir”.