Naslovna Događaji Promocija knjige “Milutin Petrović – ustanik i državnik” u Negotinu 28. maja

Promocija knjige “Milutin Petrović – ustanik i državnik” u Negotinu 28. maja

111
0

Dokumentaristička knjiga “Milutin Petrović – ustanik i državnik” biće promovisana u utorak, 28. maja u dvorištu negotinskog Istorijskog arhiva.

Novih 50 dokumenata sabranih u knjizi “Milutin Petrović – ustanik i državnik”, o Hajduk Veljkovom, bratu Milutinu, zvanom Era, koju je publikovao negotinski Istorijski arhiv, a čiji je autor Slobodan Lazarević, novinar i publicista, biće predstavljeni javnosti u utorak 28. maja.

Knjiga predstavlja zbirku novih dokumenata iz zaostavštine Milutinove čukununuke Biljane Ćelević Petrović i ostalih potomaka.

Među poklonjenim istorijskim dokumentima Biljana Ćelević Petrović ostavila je pisma, diplome objave i svedočanstva iz perioda Prvog i Drugog srpskog ustanka. Ona je 50 originalnih dokumenata i izvestan broj kopija, iz Amerike, gde je živela nakon Drugog svetskog rata, poklonila Srbiji.

Na promociji ovog vrednog istorijskog i arhivskog dokumenta, u dvorištu Istorijskog arhiva od 19 sati, govoriće autor Slobodan Lazarević, istoričar Božidar Blagojević i Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva.