Naslovna Kultura Događaji Promocija knjige “Arheologija Muzeja Krajine” Gordana Janjića u Kladovu

Promocija knjige “Arheologija Muzeja Krajine” Gordana Janjića u Kladovu

497
0

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo promovisaće u četvrtak, 10. septembra publikaciju “Arheologija Muzeja Krajine” arheologa Gordana Janjića, muzejskog savetnika Muzeja Krajine u Negotinu.

Gordan Janjić, autor publikacije “Arheologija Muzeja Krajine”

Knjiga “Arheologija Muzeja Krajine”, koja je do sada promovisana u Negotinu, Zaječaru, Knjaževcu, Pirotu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu, prikazuje sistematizovan arheološki materijal iz svih epoha koji je otkriven na području koje pokriva Muzej Krajine u Negotinu i deo je tridesetogodišnjeg iskustva arheologa Gordana Janjića, muzejskog savetnika.

Ona je, ističe Janjić, zbirni tekst o arheologiji i počecima istraživanja, o priklupljanju predmeta za arheološku zbirku i formiranju stalnih arheoloških postavku u negotinskoj i kladovskoj opštini, odnosno teritoriji koju pokriva Muzej Krajine.

„Raspored predmeta u samoj publikaciji prati raspored predmeta u samoj arheološkoj postavci. Knjiga je namenjena i stručnoj i široj javnosti, s obzirom da ima jako puno interesantnih detalja vezanih za istoriju arheoloških istraživanja. Ako bih morao da biram između materijala u postavkama, koji su u rasponu od 8.000 godine pre nove ere pa do 15. veka, kao najznačajnije bih izdvojio bronzanodobske ostave, oružja pre svega keltske mačeve, iz antike Šarkamenski nalaz koji je svetskog renomea, nalaze iz Prahova, Koroglaša. Teško je izdvojiti neke konkretne predmete, jer sam vezan za one u čijim istraživanjima nisam učestvovao, a doneta su u muzej, ali sam posebno vezan za ona na čijim istraživanjima sam radio“, ističe Gordan Janjić.

O ovom delu, pored autora, na letnjoj pozornici Biblioteke u Kladovu govoriće u četvrtak 10. septembra u 18 sati i 30 minuta i dr Perica Špehar, arheolog, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Moderator je Žaklina Nikolić, direktor kladovske biblioteke.