Naslovna Kultura Promocija jezika i muzike Vlaha Hora „Wallachia“ na festivalima

Promocija jezika i muzike Vlaha Hora „Wallachia“ na festivalima

897
0

Početak leta je za članove negotinskog hora „Wallachia“ bio u znaku festivala. Nedavno su se vratili sa uspešnog gostovanja u Ohridu a lepe utiske poneli su i sa manifestacije „Kapetan Mišini dani“ u Donjem Milanovcu.

Detalj sa gostovanja u Ohridu; Foto: Hor „Wallachia“

Čuvanje jezika, pesme i muzike Negotinske krajine jedan je od zadataka hora „Wallachia“ od samog osnivanja.

Vlaški jezik se ne govori samo na istoku Srbije već u pojedinim delovima Makedonije, Grčke kao i delovima evropskih zemalja. Njegovu lepotu i lakoću pevanja, s obzirom da pripada romanskoj grupi jezika, svojim glasovima na festivalima predstavljaju upravo članovi ovog negotinskog hora koji su se proteklog vikenda gostovali na Internacionalnom festivalu „Leto u Ohridu“.

„Mi smo nastupili u revijalnom delu i naš odlazak na ovaj prelepi festival je bio u saradnji sa Vlaškom nacionalnom manjinom iz Makedonije. Festival je okupio horiste različitih kultura i veroispovesti. Publika ali i ostali izvođači sa velikom pažnjom su pratili naš nastup, sa nama su pevali i prilazili da čestitaju. Predstavili smo se obradama vlaških pesama u četvoroglasu kroz horske partiture sa instrumentalnom pratnjom. Bila je ovo prilika i da posetimo Biljanine izvore i tamo smo izveli vlašku pesmu „La izvor“ kao i Mokranjčevu pesmu „Biljana platno beleše“, a potom smo u manastiru Sveti Naumu izveli, po blagoslovu koji smo dobili, duhovne kompozicije Stevana Mokranjca kao i makedonsku pesmu „Šo mi je milo em drago“. Na poklon smo tom prilikom dobili ikone, kao nagradu za izvođenje, koje su potom osveštane nad grobom Svetog Nauma“, kaže za NG Portal Dragana Marinović – Simonović, rukovodilac hora „Wallachia“ .

Putovanje na Ohrid bila je i prilika da hor „Wallachia“ na zanimljivim i lepim pejzažima snimi kadrove za spotove koje će koristiti za promociju muzike koju izvode.

„Ono što smo još primetili je da nam dosta ljudi traži reklamni materijal, gde god putovali, traže naše pesme i kompozicije. Tako se i rodila ideja da snimimo svoje spotove. Mi posedujemo snimke publike ali smo želeli da napravimo iskorak i sve profesionalno odradimo za pesme: „Gergina“ „Mndra mja“ „La Izvor“ „Staj staj“ „Joanje joanje“ pa i za obrade koje izvodimo na nastupima, kao i pesme iz Mokranjčevih rukoveti ali i duhovne kompozicije. Ovaj projekat ekranizacije svih tih numera biće, nadamo se, završen do kraja ove godine. Već za sledeću godinu planiramo i jedan film sa pojedinim numerama sa možda i nekim novim pesmama. Ono što se takođe priprema je jedan veliki koncert sa našim poznatim umetnikom koji će biti naša podrška, ali ne bih da otkrivam detalje“, sa osmehom kaže naša sagovornica.

Nastup na „Kapetan Mišinim danima“; Foto: Hor „Wallachia“

„Kapetan Mišini dani“ u Donjem Milanovcu, na kojima je hor nastupao svojim probranim programom su ove godine za članove hora imali poseban značaj.

Svojim nastupom zatvorili su trodnevnu manifestaciju i tom prilikom bili deo pozorišne predstave „Čučuk Stana i Hajduk Veljko“.

„Prošle godine smo bili prvi put na tom festivalu i bilo je lepo. Mi smo tamo već stvorili našu publiku koja nas voli i podržava. Ove godine smo nastupali na zatvaranju festivala u njihovom Domu kulture. Nakon našeg koncerta pred publikom je igrana zaječarska predstava „Čučuk Stana i Hajduk Veljko“ u režiji Selene Ristić. Mi smo bili deo predstave i svojim nastupom smo se odlično uklopili u tematiku. Rediteljka je bila zaista dirnuta i ganuta našim nastupom jer smo naraciju same drame ispratili numerama. Ceo koncert je završen nastupom Umetničkog centra „Talija“ koji su nas oduševili.“

Pred horom „Wallachia“ novi izazovi i nastupi. Već u julu očekuje ih gostovanje u Krajovi na Nacionalnom koledžu „Elena Cusa“.

Zahvaljujući saradnji sa Vlasima koji žive u Grčkoj članovi hora učestvovaće na 12. Internacionalnm festivalu u Paraliji koji se održava od 17. do 22. septembra.